Kızıltepe’de yüzlerce kişi açlık grevcileri için toplandı

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde yüzlerce kişi, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride ve açlık grevcilerinin durumuna dikkat çekmek için bir araya geldi.

Kızıltepe’deki eylem tutsak yakınları ve Barış Anneleri Meclisi’nin çağrısı ile gerçekleşti.

Yüzlerce kişi, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven’in 130 gün önce başlattığı ve 1 Mart tarihinden itibaren tüm cezaevlerine yayılan açlık grevi eylemlerine dikkat çekmek için bir araya geldi.

Eyleme, HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar, HDP Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkan Adayı Ahmet Türk ve HDP Kızıltepe Belediye Eşbaşkan adayları Salih Kuday ve Nilüfer Elik Yılmaz ile HDP ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Mardin il, ilçe yöneticileri de destek verdi.

Tutuklu yakınları adına söz alan avukat Kenan Anğay, Öcalan’ın 2011 yılından bu yana avukatları, 5 Nisan 2015’ten bu yana İmralı Heyeti ile görüştürülmediğini hatırlattı.

Aile görüşmelerinin de engellendiğini kaydeden Anğay, tecride son vermek için başlatılan açlık grevi eylemlerine dikkat çekerek, “Her hükümlünün avukatları ile aileleri ile iletişim kurma hakkı yasalarla düzenlenmiştir. Sayın Abdullah Öcalan’ın 2011 yılından beridir bu hakları ihlal edilmektedir” dedi.

Anğay, “Bu talepler Anayasa’da olan taleplerdir. Bu talepler Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi etik kuralları gereği doğru, hukuki taleplerdir” ifadelerini kullandı.

Taleplerin karşılanmasını isteyen Anğay, “Devlet bu arkadaşlarımızın yaşam hakkını korumakla mükellef olduğu için talepleri kabul ederek, yaşam hakkının korunmasına dair yükümlülüğünü yerine getirmelidir” dedi.

Ardından söz alan Ahmet Türk, tutukluların taleplerinin yerine getirilmesi için kamuoyuna büyük bir görev düştüğünü kaydetti. Türk, şunları ifade etti: “Yaşam hakkı kutsaldır. İnsanlar ölmeden bu tecridin kaldırılması ve açlık grevlerinin sona erdirilmesi konusunda herkes demokratik tepkisini, taleplerini, yaşama hakkına sahip çıkmaları konusunda önemli bir sorumluluk ile karşı karşıyadır. Ben inanıyorum ki; Türkiye’de yaşam hakkını savunanlar yüksek sesle bu talepleri gündeme getirirlerse, bedenini ölüme yatırmış bütün arkadaşlarımızı kurtarmış oluruz.”

Barış Anneleri Meclisi adına konuşan Kızıltepe Meclis Sözcüsü Hevlet Öncü “Bizler kimsenin yaşamını yitirmesini istemiyoruz. Annelerimizin yüreklerinin yanmasını istemiyoruz. Arkadaşlarımızı yaşatmak istiyoruz. Barış istiyoruz. Yeter, yeter, yeter. Bizler biliyoruz ki; Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması barışın yolunu açacaktır” şeklinde konuştu.

Açıklama alkış ve zılgıtlarla sona ererken, kitlenin “Bijî berxwedana zîndanan” sloganı atması üzerine polisler, kitleyi tehdit etti. Müdahale tehdidinde bulunan polislere seslenen bir anne, “Bizim çocuklarımız aç. Sizler açlık nedir biliyor musunuz” diye tepki gösterdi.