Kızıltepe JİTEM davası yine ertelendi

Türk devletinin suç örgütü JİTEM’in yargılandığı Kızıltepe davasında, ilerleme yok. AKP rejimi yargılamayı reddediyor. Davanın 15’inci duruşması da ertelendi.

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde 1992-1996 yılları arasında 22 kişinin öldürülmesine ilişkin açılan dava “Kızıltepe JİTEM davası” olarak biliniyor. Davanın 15’inci duruşması, Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Sanıklar duruşmaya katılmadı. Sanık avukatları ile mağdurların avukatı Senem Doğanoğlu ve Nuray Özdoğan duruşmada hazır bulundu.

Dava kapsamında emekli Albay Hasan Atilla Uğur, dönemin Amed’deki İl Jandarma Komutanı Albay Eşref Hatipoğlu, Jandarma Bölük Komutanı Ahmet Boncuk, Başçavuş Ünal Alkan ve köy korucuları Abdurrahman Kurğa, Mehmet Emin Kurğa, Ramazan Çetin, Mehmet Salih Kılınçaslan ile İsmet Kandemir “silahlı örgüt kurmak veya yönetmek, silahlı örgüte üye olmak ve tasarlayarak öldürmek” suçlarından yargılanıyorlar.

Davada söz alan mağdur avukatlarından Senem Doğanoğlu, “Bir önceki celse yazılı olarak da talepte bulunmuştuk Yusuf Çakar’ın öldürülmesi olayıyla ilgili yakınlarının müşteki olarak davaya katılması için araştırma yapılmadığı, yakınlarının duruşma gününden haberdar edilmelerini, Hüsnü Acay, Bahri Yiğit ve Eyüp Yiğit tanık olarak dinlenmesini istiyoruz. Bunlar kamu tanığı olduğu için mahkeme tarafından adreslerinin tespit edilerek, tanık sıfatıyla dinlenmelerini talep ediyoruz” dedi.

Doğanoğlu, Yusuf Çakar’ın öldürülmesi olayıyla ilgili JİTEM faaliyetleri konusunda Hekko Kurtar, Halil Direk, Tayyip Günay’ın da tanık olarak dinlenmesini de dtalep etti.

Avukat Doğanoğlu, “Süleyman Gümüş, Azda Ünal, Süleyman Tunç, Sinan Turan, Abdulkadir Abak, İsmail Aslan ve Cemil Aydoğan dosya HSYK’ya gönderildiğinde dinlenmelerine karar verilmiş ancak bir kısmının adresinde bulunmadığından dinlenememiştir. Bu kişiler hakkında aradan geçen zaman nedeni ile yeniden adres araştırması yaptırılarak, bu kişilerin tanık sıfatı ile beyanlarının alınmasını istiyoruz” diye konuştu.

Sanık avukatı Hüseyin Aslan ise, katılan vekilinin talebinin reddine isteyerek, öldürülen Yusuf Çakar’ın 1 Aralık 1992 ‘de cenazesi bulunduğu ve davanın ise 2014 yılında açıldığı gerekçesiyle, zamanaşımı süresi dolduğunu savundu.

Mahkeme heyeti, duruşmayı 18 Aralık tarihine erteledi. Duruşma sonrasında kısa bir değerlendirme yapan avukat Nuray Özdoğan, “Bu dosyada hala müşteki olarak katılmayanlar var. Mahkeme bunların haberdar edilmesini engelledi. Daha önce tanık olarak dinlenmesine karar verilen, ancak dinlenilmeyen tanıkların dinlenmesini de reddetti” diye belirtti.