Kobanê Davası'nın 12. duruşması başladı

Kobanê Davası’nın 12. duruşması başladı. Duruşma arasında açıklama yapan kadınlar, dayanışma ve direniş mesajı verdi.

108 isim hakkında açılan Kobanê Davası’nın 12’nci duruşması 8’inci gününde Sincan Cezaevi Kampüsü’nde görülüyor.

Duruşmaya HDP milletvekilleri Dersim Dağ, Ömer Faruk Gergerlioğlu, HDP Ankara il ve ilçe yöneticileri ile Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) avukatlarının yanı sıra İstanbul’dan çok sayıda feminist kadın katıldı.

Kürt Siyasetçi Aynur Aşan, Kürtçe savunma yaptı. Aşan, “Savcı Muş’taki iddianameden kopyala-yapıştır yaparak tutuk devam kararı yapmış. Bu yöntemden artık vazgeçilmesi gerekiyor. Tutuk devam gerekçemde, gizli ve açık tanıklar delil olarak gösteriliyor. Tüm tanıkları da dinledim ancak aleyhimize tek cümle kurmadılar. Hukuksuz ve adaletsiz bir şekilde yargılanıyorum. Tutuk devam kararlarından bu gerekçelerin çıkarılmasını istiyorum. Artık sağlığımız duruşma periyotlarını kaldırmıyor. Buraya gelip 2 hafta bekliyoruz. Bize savunmadan kaçtığımızı söylüyorlar ama savunmaya hazırlanmak için süre verilmiyor. Mahkeme bizimle inatlaşmış gibi. Duruşma periyotlarının yeniden gözden geçirilmesini talep ediyorum. 2 ayda bir duruşmanın görülmesini istiyorum” diye belirtti.

Aşan, "Eğer mahkeme cesur bir karar verirse 85 milyon onların arkasında duracak. İktidardan korkmasınlar. İktidar bugün var yarın yok. Esas olan adalettir. Bu dava tarihe mührünü vuracak. O nedenle buradaki duruşumuz, sözlerimiz tarihe geçecek. Bu siyasi bir davadır ve bu davanın cevabını layıkıyla vermek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

HDP MYK üyesi İsmail Şengül ise "İktidar ülkeyi bir uçurumun eşiğine getirmiştir” şeklinde konuştu.

HDP eski Sözcüsü Günay Kubilay da, sözlerine Canan Kaftancıoğlu hakkında verilen kararı kınayarak başladı.

'ÜLKE YANIYOR!'

HDP eski MYK üyesi Pervin Oduncu, sözlerine salonda bulunan kadınları selamlayarak başladı. Tutukluluk devam gerekçelerine tepki gösteren Oduncu, “Ülke yanıyor. Biz benzin dökmedik, söndürmeye çalıştık. Halkların, kadınların özgürlüğü için, barış için mücadele ettik. Sırayla bütün ülkenin hızla bu yangının içine çekildiğini görüyoruz. Kürtlerin ateşinde tüm ülke yanıyor. Belediyelere kayyum atandığında, eşbaşkanlarımız gözaltına alındığında ses çıkarmayanlara yöneldiler. Bize dönük verilecek cezaların toplumun vereceği mesajla şimdiden hazırlanıyor. Biz bu suçu yapanların açığa çıkması için çalıştık. Sahte zaferlerle ülke yangın yerine çevriliyor. ‘Terör’ ve ‘terörist’ demek o kadar kolay ki artık. Ama asıl terörist ülkeyi yönetenlerdir. Irkçılık politikası, yoksulluk, kadın katliamları bir terördür. Biz korkmayacağız ve mücadele etmeye devam edeceğiz. Bizi yargı sopasıyla burada tutmaya çalışıyorsunuz ama yılmayacağız. Sizden sadece adalet istiyoruz, adalet herkese lazım” diye kaydetti.

Siyasetçilerin konuşmalarının ardından duruşmaya ara verildi.

KADINLARDAN AÇIKLAMA

Sincan Cezaevi Kampüsü’nde görülen Kobanê Davası’na katılan kadınlar, verilen arada açıklama yaptı. Eylemde Bağımsız Feministler adına konuşan Özgül Saki, “Biz burada bir grup feminist olarak patriyarkaya karşı birlikte mücadele ettiğimiz, gece yürüyüşlerine, 8 Mart’ta birlikte olduğumuz kadın arkadaşlarımızla dayanışmak için buradayız. Son dönemlerde çok daha belirgin şekilde AKP ve MHP iktidarı tarafından HDP’ye, Kürt özgürlük hareketine, kadın hareketine yönelik saldırı cereyan ediyor. Bu saldırılardan en çok kadınların etkilendiğini görenleriz. Dayanışmanın öneminin farkında olan feministleriz biz. Ve yine diyoruz ki, susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” dedi.

Saki, “Arkadaşlarımızın isyan dolu coşkusuyla buradayız. Bu yargılanmaların hukuken hiçbir karşılığı olmadığını biliyoruz. Siyasal bir özne olarak mücadelemize devam edeceğiz. Bir kere daha beyan etmek için buradayız” şeklinde konuştu.

Açıklama “Jin jiyan azadî” sloganıyla son buldu.