Kobanê konferansının sonuç bildirgesi açıklandı

Avrupa Parlamentosu’nda 1 Temmuz günü yapılan “Kobanê’nin yeniden inşaası” konferansının sonuç bildirgesi yayınlandı.

Avrupa Parlamentosu’nda 1 Temmuz günü yapılan “Kobanê’nin yeniden inşaası” konferansının sonuç bildirgesi yayınlandı.

15 Eylül 2014 günü DAİŞ çetelerinin Kobanê’ye yönelik saldırı başlattığına dikkat çekilen sonuç bildirgesinde, “Kürt halkı, YPG ve YPJ güçleri büyük bir direniş sergiledi. Uluslararası koalisyon da bombardımanlarla Kürtlerin direnişini destekledi. Bu direnişe ve desteğe teşekkür ediyoruz. Kürtler direnişin 134’üncü gününde de Kobanê’yi özgürleştirdi” denildi.

“Konferansımız DAİŞ’e karşı kadın ve erkeklerin yürüttüğü direnişin demokrasi, insan hakları ve ortak geleceğin güçlendirilmesi anlamına geliyor” denilen sonuç bildirgesinde, Kobanê’nin özgürleştirilmesinin dünya genelinde demokrasi güçleri tarafından kutlandığı belirtildi. Ayrıca Kobanê’ye saldırı zamanında kent ve bölgeden ayrılmak zorunda kalan 200 bin kişi tarafından da büyük bir mutlulukla karşılandığını vurgulandı.

Kobanê’nin temel ihtiyaçlarını karşılamak için, temel alt yapısının hazırlanması için uluslararası yardıma ihtiyaç olduğu da belirtilen sonuç bildirgesinde, destek kapsamında Avrupa Parlamentosu böylesi bir konferansı organize etme kararı da aldı. Konferans 1 Temmuz 2015’te Avrupa Parlamentosu’nda, Başkanı Martin Schultz’un himayesinde gerçekleştiği belirtildi.

Konferansın Kobanê temsilcilerini, militanlar, Avrupa Birliğinin yüksek temsilcilerini, Kobanê’nin yeniden inşasında uluslararası inisiyatif alan BM örgütlerini ağırladığı da vurgulanan sonuç bildirgesinde, “Avrupa Birliği üyesi ülkelerinin angajmanlarını tebrik ediyoruz. Suriye’nin özgürleştirilen bölgelerinin normale dönmesi için yardımların yapılması önemli” denildi.

Konferansın yerel yöneticilerle kalıcı ortaklaşmayı sağlayabilecek bir zamana denk geldiği de belirtilen sonuç bildirgesinde şunlara yer verildi: “Konferans DAİŞ’ten özgürleştirilen bölgelere insani ve politik yardımlarda bunulması gerektiğine dikkat çekiyor.”

DAİŞ’in bölgeye sivillerin geri dönüşünü engellemek için mayın döşediğinin bilincinde olunduğu vurgulanan sonuç bildirgesinde, Kobanê’nin mayınlardan temizlenmesi için uluslararası anti-mayın örgütlerinin de görev alması gerektiği belirtildi.

Yardımların ulaşması için Türkiye’nin sınırları açması gerektiğine de vurgu yapılan sonuç bildirgesinde DAİŞ çetelerinin 25-27 Haziran tarihlerinde Kobanê’ye düzenlediği saldırı da kınandı.

Konferansın Birleşmiş Milletler ve uluslararası topluluğun gerçekleştirilen katliama ilişkin bir incelemede bulunması gerektiği de belirtildi. Ayrıca Kobanê’ye yapılacak yardımların da devamlı bir şekilde olması gerektiği vurgulandı.