Koppling: Barzaniler'in mal varlığı milyarlarca dolar

Barzaniler'in gizli servetini ortaya çıkaran Gazeteci Zack Koppling, "Milyarlarca dolar olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz" derken, Barzaniler'den bir yalanlama gelmediğini açıkladı.

Amerikalı Gazeteci Zack Koppling, Barzani Ailesi'ne ait gizli serveti ifşa eden haberinin detaylarını Yeni Yaşam gazetesinden Hüseyin Kalkan'a anlattı.

Koppling, elindeki bilgilere göre, Barzaniler'in mal varlığına dair şunları belirtti:

"-Yüzlerce milyon dolar değerinde Dubai’da gayrimenkuller.

-1,27 milyar dolar Zaitoon City projesi (KRG yatırım fonunun yaptığı bir değerlendirme)

-300 milyon dolar Lanaz rafinerisi (KRG yatırım fonunun yaptığı bir değerlendirme)

-100 milyon dolara yakın ABD’deki gayrimenkuller

-Ster ve Kar gibi şirketlerin değerleri.

Ailenin ne kadar bir parayı yönettiğini tam olarak bilmek zor ama kamuya açık kaynaklardan edinilen bilgiler baz alındığında milyarlarca dolar olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz."

Koppling, para aklama metoduna dair şöyle dedi:

"Amerika Birleşik Devletleri anonim gayrimenkul ve şirket sahipliğine izin vermekte. Avukatları ve hukuki danışmanları bariz bir hata yapmadıkça isimlerinin yatırımlarıyla birlikte anılmamasını sağlayabilirler. Bu çok yüksek meblağları getirebilecekleri ve mülkiyet durumunu gizli tutabilecekleri anlamına gelir. Ayrıca çalışanları, akrabaları ve vekâlet verdikleri avukatlar aracılığıyla da parayı saklayabilirler."

BARZANİLER VE AVUKATLARI YALANLAMADI

Barzani Ailesi veya avukatlarından haberi yalanlayan bir bildirim almadığını açıklayan Koppling, "Yazdığım her şey teyitli veri ve dokümanlara dayanıyor" dedi.

Koppling, "Yatırımları sadece emlak mı, diğer alanlara dair bir ipucu var mı" sorusuna da "Açık kaynaklarda bulunan bilgiler Kürdistan’daki gayrimenkul ve şirketlerle alakalı" diye yanıt verdi.

The American Prospect’e yazan Zack Kopplin ve Basma Humadi, Barzaniler'in yatırımları gizlemek için Dan Withers adlı bir avukatla çalıştıklarının ortaya çıkardı.

Barzaniler ve avukatı, Zack Kopplin ve Basma Humadi’nin görüşme taleplerine yanıt vermedi ve bu konu ile ilgili soruları yanıtlamadı.

Kopplin, Mesrur Barzani’nin Miami’de 18.3 milyon değerinde 12 bin metrekarelik mülk satın aldığını ve kardeşi Muksi Barzani’nin de adına kayıtlı birçok mülkü olduğunu yazmıştı. Kopplin, “Cowboy Drugstore” (Kovboy Eczanesi) adlı makalesinde, Kaliforniya ve Virginia’daki malikaneler de dahil olmak üzere toplam değeri 75 milyon doları bulan dört gizli mülkü deşifre ederek, Barzani Ailesi'nin gizli servetini deşifre etmişti. Kopplin, Barzani Ailesi'nin 50 milyar dolara kadar parayı kontrol ettiğini belirtiyor.