Korona AB’de dayanışma ruhuna darbe vurdu

Salgınla mücadelede üye ülkelerin ciddi güven kırılması yaşadığı AB’de “Dayanışma yoksa AB’nin varlığı tehlikedir” sesleri yükseliyor. AB’nin maliye bakanları ise çözümü yarım trilyon Euro’luk yardım paketinde buldu.

Her ne kadar koronvirisü salgınının merkezi Çin ve Avrupa’nın ardından ABD’ye kaymış olsa da dünkü resmi rakamlara göre Covid-19’dan hayatını kaybeden 80 binden fazla kişinin 60 bini çoğu İtalya, İspanya ve Fransa’dan olmak üzere Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin vatandaşları. Ayrıca virüse yakalanan 1,5 milyondan yarım milyonu da AB ülkelerinden.

Ancak Avrupa’nın salgından en çok zarar gören kıta olmasına rağmen, 27 ülkenin üyesi olduğu AB virüsle ortak mücadelede ve dayanışma ruhu sergilemede sınıfta kaldı. AB’nin başkenti Brüksel’de ortak kararlar yerine her başkent kendince mücadele yöntemleri geliştirdi. En çok eleştiri oklarının yöneltildiği ülke ise Almanya oldu.

Berlin yönetiminin sınırlarını kapatması üye ülkeler arasındaki mal akışının durmasına yol açtı. Böylelikle özellikle de salgının en çok vurduğu güney Avrupa ülkelerine maske ve koruyucu elbise gibi tıbbi malzemelerin ulaşması engellenirken, korona salgının birlik içinde ciddi boyutlarda bir güven zedelemesine yol açtığı belirtiliyor.

CONTE: AB’NİN VARLIĞI TEHLİKEDE

Koronavirüsü salgınına karşı mücadelede AB içinde ortaya çıkan bireyci yaklaşımlardan en çok mustarip olan ülkeler ise İtalya ve İspanya. Bu ülkeler salgından dolayı karşılaşacakları ekonomik krizden ortak borçlanmayla çıkmayı savunuyorlar. Özelikle Roma yönetimi “Coronabonds” olarak adlandırılan AB’nin ortak bonolarının satılarak piyasalara nefes aldırılmasından yana.

“Coronabonds” çözümünü Fransa, İspanya, Portekiz, Yunanistan, Kıbrıs, Slovenya, Lüksemburg, Belçika ve İrlanda desteklerken, Almanya, Hollanda, Finlandiya ve Avusturya ise Akdeniz ülkelerinin mali disiplin konusunda iyi bir sınav vermeyeceklerini öne sürerek karşı çıkıyorlar. Dün başkent Madrid’deki ulusal mecliste konuşan İspanya Başbakanı Pedro Sánchez bir kez daha “Coronabonds” çözümüne karşı çıkan Almanya gibi batı Avrupa ülkelerine isim vermeden tepki gösterdi. Sánchez “Dayanışma yoksa AB tehlikededir” diye konuştu.

Benzer bir tepki İtalya Başbakanı Giuseppe Conte’den de geldi. BBC’ye konuşan Conte AB’nin ciddi bir sınavdan geçtiğini belirterek “AB’nin varlığı söz konusu, tarihsel gelişmeler yaşanıyor” ifadesini kullandı. AB’nin zorluklarla ortak mücadele etmesi gerektiğini savunan Conte “Bunun için de ortak sosyal ve ekonomik çözümler bulmalıyız. Yoksa birlik içinde başı boşluk baş gösterir” diye konuştu.

MERKEL CORONABONDS’LARINA KARŞI

Almanya cephesinde ise “coronabonds” çözümüne en üst düzeyde tepki gösterildi. Partisi Hıristiyan Demokrat Birliği (CDU)’nun grup toplantısına tele-konferans yöntemiyle katılan başbakan Angela Merkel’in AB’nin bonolarını piyasa sürme fikrine karşı olduklarını açıkça dile getirdiği öğrenildi. Toplantıdan Alman medyasına sızan bilgilere göre bonoların satılmasıyla ortaya çıkacak ortak borçlanmanın tehlikenin olduğunu savunan Merkel’in bunun yerine dayanışmanın artırılması gerektiğini ifade etti.

TİMMERMANS: AB’DE KIYAMETE İZİN VERMEYECEĞİZ

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans “Coronabonds” çözümü yerine ciddi bir ekonomik krizi yaşamaları beklenen İspanya ve İtalya gibi güney Avrupa ülkelerine yardım paketlerinin sunulması önerisinde bulundu. Hollanda’nın günlük gazetelerinden “de Volkskrant”da görüşlerini yazan Timmermans “Hiçbir AB ülkesi ekonomik ve sosyal açıdan kıyamet günlerini görmemeli” ifadesini kullandı.

Bu arada Timmermans’ın önerisi çerçevesinde dün, gece saatlerine doğru AB’nin maliye bakanlarının korona salgının yarattığı ekonomik zararlara karşı bir yardım paketi konusunda anlaştığı öğrenildi. Almanya, Fransa, İspanya ve Hollanda’nın öncülüğünde hazırlanan tasarı video konferans yoluyla yapılan toplantıda kabul edildi. Yarım trilyon Euro’yu kapsayan yardım paketi salgından ciddi şekilde etkilenen ülke ve şirketlerin zararlarını karşılamasında kullanılacak.