Kriz, ‘bit pazarı’nı büyüttü

Türk hükümetinin dev projelerin reklamını yaparak ekonomik kriz yok gibi hareket etmesine rağmen ‘bit pazarları’ giderek büyüyor.

Türkiye’deki derin ekonomik kriz insanların ceplerini yakıyor. Çare olarak pazarlarda en ucuz ürünleri satın alan insanların bir diğer çaresi ise İstanbul’un izbe semtlerine kurulan ikinci el pazarları. Dolapdere’de bulunan Bit Pazarı düşük gelirli yurttaşlar için bir nimet. Cumartesi gecesi kurulan ve Pazar günü akşam saatlerine kadar kurulu pazara İstanbul’un her yerinden gelenler var.

Eski elbiselerden elektronik aletlere kadar her türlü araç gerecin bulunabileceği pazarda, 1 TL’ye hırka almak da mümkün 100 TL’ye ünlü bir markaya ait spor ayakkabısı da. 1 liraya pantolon, 2 liraya kitap, 5 liraya elbise/ceket bulunabilecek yegane yer ki bu fiyatlar pazarlığa da açık. Her ne kadar mevcut hükümet ‘kriz yok’ dese de Bit Pazarı’na yansıyan insanların alım gücünün azalması oluyor.

ESKİ ÇORABA MUHTAÇ OLDUK

Asım Kırlangıç, yıllardır pazara geldiğini aktarıyor. “Eskiden insanlar keyfine gelirdi, bakardı, gezerdi, çocukluğundan kalan anıları burada bulup mutlu olurdu” diyen Kırlangıç, şunları ekliyor: “Ben yıllardır bu pazara gelen birisiyim ama hiçbir zaman bu kadar kalabalık görmedim. Çocuğuna çorap alanında, kendisine ikinci el ayakkabı alanına kadar var burada. Hepsi eski ve ikinci el eşya bunların ama buna rağmen başkasının önceden giydiği çoraba muhtaç olmuş insanlar.”

Pazardaki esnaf görüş vermiyor bize ve görüntü almamıza da oldukça öfkeleniyor, ancak alışveriş yapanlardan Asiye G. elindeki 1 TL’ye aldığı hırkayı göstererek, şunları söylüyor: “Ben Bahçelievler’de geldim bu pazara, bir umut belki ihtiyaçlarımı buradan alabiliriz diye. 1 TL komik bir para ama olmayınca da olmuyor. Keşke bu pazarlardan daha çok olsa.”