Krizin boyutları daha büyük olacak: 80 ülke IMF’den yardım istedi

Dünya ekonomisinde yeni korona virüsü Covid-19 nedeniyle başlayan krizin 2008-2009’daki global krizden çok daha büyük olacağı bildiriliyor.

Şimdiye kadar birçok ülkenin hükümetlerinden yapılan açıklamalarda, on milyonlarca ek işsize yol açacak ekonomik durgunluk nedeniyle toplamda trilyonlarca doları bulan miktarların devreye konacağı duyurulmuştu.

DEVLETLERDEN BÜTÇELER ÜZERİNDEN DE DESTEK TALEBİ

An itibariyle 1,7 milyar kadar insanın karantina koşullarında yaşadığı belirtilirken, yaşanacak ekonomik krizin çok ağır olacağına dair açıklamalar devam ediyor. Uluslararası para Fonu’na (IMF) göre, bu yıl yaşanacak kriz, 2008 yılında başlayan global ekonomik krizden çok daha ağır olacak.

IMF Genel Direktörü Kristalina Georgieva, bu yıl yaşanacak ağır ekonomik durgunluk ve gerilemenin ardından 2021’de ekonomik büyüme kaydedileceğini söyledi. Bugüne kadar yapılan açıklamalarla ekonomiye yapılacak devlet yardımlarını öven Georgieva, devletlerin bütçeler boyutuyla da daha fazla katkıda bulunmaları gerektiğini savundu.

80 ÜLKE YARDIM İSTEDİ

IMF Genel Direktörü ’ne göre, şimdiye kadar 80 kadar ülkeden kredi talebi geldi. Kristalina Georgieva, toplam kredi kapasitelerinin 1 trilyon dolar olduğunu ve tümüyle hayata geçirmeye hazır olduklarını belirtti.

Georgieva, ekonomik önlemlerin alınması zorunluluğuna rağmen önceliğin halen Covid-19 virüsünün yayılmasını önlemeye yönelik kısıtlamalar ile sağlık sistemlerinin güçlendirilmesine verilmesinin gerektiğinin altını çizdi. Georgieva, ekonomik krizin boyutunun Covid-19 pandemisinin ne kadar süreceğiyle bağlantılı olduğunu da sözlerine ekledi.