Kubilay: İktidar 5 bin 850 gündür ülkeyi sömürüyor

HDP Eş Başkan Yardımcısı Günay Kubilay, AKP'nin icra programına dikkat çekerek, "İktidar 5 bin 850 gündür ülkeyi sömürüyor" dedi. Kubilay, krizin derinleştiğini ve AKP'nin 100 günlük karnesini açıklarken, "Halk sandıkta ders verecek" dedi.

HDP Emek, Ekonomi ve Sosyal Politikalardan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Günay Kubilay, 3 Ağustos'ta Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından ilan edilen 100 günlük icra programını değerlendirdi.

'HALKIN LEHİNE TEK ADIMLARI OLMADI'

Kubilay'ın değerlendirmelerinden satır başları şöyle:

"AKP sadece 100 gün değil 5.850 gündür bu ülkenin kaynaklarını sömürüyor. Son 100 günde ne oldu diye soracak olursak; ülke ekonomik krize girdi, kurlar yükseldi, ücretler azaldı, işsizlik ve yoksulluk arttı. İşçilere, kadınlara ve çocuklara yönelen şiddet durmaksızın devam ede geldi. Kürt meselesinde barış yoluna tek bir adım atılmadı. 'Sandıkta halkın iradesinden yanıt alacağını bilen saray rejimi' kayyumcu düzeni tahkim edebilmek amacıyla bu 100 günde de nafile girişimler dışında halklarımızın lehine olabilecek tek bir adım bile yapmadı.

'GARABET VE UTANÇ VERİCİ'

100’den fazla madde ise AKP’nin 2002 yılından bu yana birçok eylem planında ifade ettiği ama tevatürden öteye geçmeyen temennilerden ibarettir. 'Sosyal yardım ve istihdam bağlantısının' kurulması örneğindeki gibi birçok faaliyet AKP’nin halkın ekmeğini küçültmekten başka bir işe yaramamıştır. Bunlara ilaveten 100 günlük programda 'geçiş süreci' adı altında çıkarılan kararnamelerin, imza süreçlerinin, bina açılışlarının icrai faaliyet gibi sunulması ise hem bir garabettir hem de utanç vericidir.

'KRİZ DERİNLEŞİYOR'

100 günün sonunda ortaya çıkan gerçek şu ki; her kararname ve kanun hükmünde kararname ile sistemdeki belirsizlik ve kriz derinleşiyor.

Bugün itibarıyla ilk 100 günün sonuna gelinmesine rağmen ülkede siyasi, ekonomik ve hukuki boyutları olan kriz derinleşiyor. Ekonomik kriz nedeniyle erkene çekilen seçimin, ekonomik faturasının zam, borç, vergi, işsizlik ve yoksulluk olarak halka çıkarıldığı bu süreçte, kamu bürokrasinin çöküşü ve kamusal hizmetlerin gerilemesi açık bir biçimde görülmektedir.

Bugünün demokrasinin esaslarından olan yerel yönetimlerin özerkliği bizzat bu aşırı merkeziyetçi yapının yani bir başka ifade ile tek adam rejimi dediğimiz Erdoğan rejiminin saldırısına maruz kalmaktadır.

'ÇATIŞMA VE SAVAŞ SİYASETİ'

'Tek adamlık saray rejiminin' amacı toplumsal hizmetleri daha etkili bir şekilde sunmak değildir. 100 günlük söylem ve uygulama AKP iktidarının savaş, çatışma ve şiddet siyaseti dışında bir pratiğin peşinde olmadığını göstermektedir. Bu pratiğin bedeli halklarımıza acı, yıkım, yoksulluk, işsizlik ve hayat pahalılığı olarak ödettirilmektedir.

Bugün buradan soruyoruz; 100 gün oldu ne oldu? Orta Ortada bir plan, program değil kamusal kazanımları gasp etme, piyasalaştırma ve yolsuzluk rejiminin kurulduğu görülmektedir."

100 GÜNLÜK KARNEDE NELER VAR?

Kubilay, AKP’nin son 100 günlük karnesini de şöyle maddelendirdi:

"1) 15’ten 25’e çıkan enflasyon ve faiz oranları,

2) İşsiz sayısına dahil olan ilave 560.000 kişi,

3) İşsizlik sigortasından harcanan 19,7 milyar (9 milyar fon gideri + 11 milyara yakının bankalara aktarılması),

4) Artan bütçe açığı ve kamu borcu,

5) En az 539 iş cinayeti,

6) Konkordato kuyruğuna girmiş 3.000’nin üzerinde firma,

7) 2001 yılı düzeyine doğru gerileyen asgari ücret,

8) #KöleDeğiliz diyen havalimanı işçilerine yapılan saldırı,

9) Bir bütün olarak krizin faturasını emekçilere kesmeye çalışan girişimler,

10) Ve buna karşın 57,3 oranına kadar düşen ekonomi güven endeksi."

'AKP'YE DERS VERİLECEK!'

HDP Eş Başkan Yardımcısı Günay Kubilay, açıklamasının sonunda ise AKP'ye sandıkta ders verileceğine dikkat çekerek, "AKP’nin halklara karşı bu karnesine gereken yanıt yine halklar tarafından yerel seçimlerde sonra verileceğini düşünüyoruz. Sandığa giren iradeyi tehdit eden AKP’nin sandıktan bu karneyle çıkamayacağına eminiz. Halkımızla birlikte bu karnenin sahibine gereken notayı vereceğiz" dedi.