Kubilay: AKP/MHP iktidarı parça parça dökülüyor!

HDP Sözcüsü Günay Kubilay, "İktidar parça parça dökülüyor. Öncelikli görevimiz bu iktidardan kurtulmak olmalı" dedi.

HDP Sözcüsü Günay Kubilay, partisinin genel merkezinde haftalık basın toplantısı düzenleyerek güncel gelişmeleri değerlendirdi.

'PARÇA PARÇA DÖKÜLEN BİR İKTİDAR VAR'

HDP’ye yönelik saldırılar, Libya’daki durum ve ekonomik sorunlara ilişkin değerlendirme yapan Kubilay'ın konuşmasının satır başları şöyle:
"Bildiğiniz gibi HDP’ye yönelik silahlı saldırı boyutuna geçildi. Salı günü Süleyman Soylu tarafından HDP’yi hedef gösteren açıklamalar sonrasında HDP İstanbul İl binası silahlı saldırıya uğradı. İlginçtir, silahlı saldırıyı gerçekleştiren kişi kaçmak yerine il binamızın ötesinde bulunan Beyoğlu Emniyet Müdürlüğü’ne sığındı.
Saldırının siyasi sorumlusu Süleyman Soylu'dur.
Karşımızda parça parça dökülen ve siyasi çaresizlik içinde kıvranan bir iktidarı var.
Bu saldırılar iktidarın iktidardan düşüş korkusudur. HDP'ye saldırıları çöküşlerini hızlandırır.
Soylu zehir saçıyor, Erdoğan hedef alıyor. Vaktiyle siyasi arenada Demirtaş’ın bileğini bükemeyenler onu rehin alarak siyasi intikam aldıklarını sandılar. Ama ne var ki, şimdi de Demirtaş’ın kaleminin gücü karşısında ne yapacaklarını şaşırdılar. Hep bir ağızdan bir tiyatroya uyarlanan bir oyuna, oyunculara, izleyicilere, dayanışma içindeki kadınlara karşı saldırıya geçtiler. Neredeyse Nazi Almayasında olduğu gibi meydanlarda kitap yakma ayinleri düzenleyecekler.

GELECEK PARTİSİ'NE TEPKİ

HDP’ye yönelik saldırıların hepsi bu kadar değil. Ne yazık ki, Demirtaş’a saldırı kervanına, HDP’yi karalama korosuna Gelecek Partisi de katıldı. Onlar da Demirtaş’a saldırmakta, HDP’yi karalamakta sınır tanımıyor. Siz Demirtaş’a saldırmak, HDP’yi karalamak için mi bu partiyi kurdunuz?

'GUARDIAN'DA YAZILANLAR SAVAŞ SUÇUDUR'

İngiliz Guardian gazetesi, 2 bin Suriyeli savaşçının Türkiye üzerinden Libya’ya gönderildiğini yazdı. Bu yazılanlar henüz iktidar tarafından yalanlanmadı. Guardian'a konuşan Suriye Ulusal Ordusu kaynakları, Suriye'de 450-550 lira maaş verilen militanların Libya'da 11 bin, 12 bin lira kazanacağını, savaşçıların altı aylık iş sözleşmesini Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti'yle imzaladıklarını, Türkiye'nin ise tüm savaşçılara Türkiye vatandaşlığı vadettiğini söyledi. Eğer Erdoğan’ın evvelki günkü açıklamasında asker göndermekten kastı, Guardian’da yazılanlar ise bu başlı başına siyasi bir skandaldır, açık bir savaş suçudur.
Libya siyasi geleceğini diyalogla belirlemeli.

'YOKSULLUKTA KÜRT İLLERİ İLK SIRADA'

İşsiz sayısının 4 milyon 396’ya çıktığı Türkiye’de yoksulluk ve işsizliğin had safhaya çıktığı kentlerin neredeyse tümü Kürt illeri. TÜİK verilerine göre Van, Ağrı, Muş, Bitlis, Hakkâri gibi Kürt kentleri ilk sırada. Bu kentlerde gelir gider eşitsizliği de oldukça yüksek. Hem il bazında hem kişi başı gelirde Kürt kentleri 81 il içinde son sıralarda yer alıyor ne yazık ki. Son üç sırada ise Dersim, Ardahan ve Bayburt var. İl düzeyinde kişi başına GSYH hesaplamalarında 16 bin 194 lira ile Urfa, 16 bin 68 lira ile Van ve 15 bin 121 lira ile Ağrı son üç sırada. Bu kentleri Muş, Bitlis, Hakkâri, Mardin, Batman, Şırnak, Siirt gibi kentler izliyor. Bu kentlerde tam bir ekonomik yıkım yaşanıyor. Sadece Siirt’te 2019 yılında 1664, Hakkâri’de 337 esnaf kepenk kapatmış.
Meralar yasak, fabrikalar az, işsizlik tırmanıyor.

'ÖNCELİKLİ GÖREV İKTİDARDAN KURTULMAK'

Önümüzdeki günlerde büyük konferasımız ve büyük kongremiz gerçekleştirilecek. Bu kongre ve konferans eşiğinde şu değerlendirmeleri yapmak istiyoruz. AKP-MHP iktidarı sorunları demokratik siyaset zeminlerinde çözebilecek siyasi perspektiften ve programdan yoksundur. Gayri meşru bir iktidardır ve her alanda bir çözüm dinamiği olmaktan çıkmıştır. Önümüzdeki dönemde yeni bir siyasal sürecin yolunu açmak ve demokratik ve meşru yollardan bu siyasi iktidardan kurtulmak bütün demokrasi güçlerinin öncelikli görevi olmalıdır.
Demokratik dönüşüm sürecine öncülük edebilecek programa sahip yegane parti HDP’dir.
HDP, Türkiye’nin demokratik geleceğinin inşasına yön verebilecek politik birikime, donanıma, deneyime, programa ve kadrolara sahip bir partidir."