Kürdistan’da OHAL ötesi var

Türkiye’de OHAL rejimi kaldırılmasına rağmen Kürdistan'da katmerleşerek devam ediyor.

İHD Van Şube Başkanı Murat Melet, Van’da son dönemlerde yaşanan gözaltı ve tutuklamalarda işkence başta olmak üzere hak ihlallerin katmerleşerek devam ettiğini söyledi.

Türkiye’de OHAL kaldırılmasına rağmen Kürt illerinde OHAL uygulamaları tüm hızıyla devam ediyor. Son dönemlerde başta Erciş ilçesi olmak üzere onlarca kişi gözaltına alındı ve tutuklandı. Gözaltına alınanlara darp, kötü muamele ve işkence yapıldı. OHAL’i kaldırdığını iddia eden AKP, OHAL şartlarını aşan uygulamaları başta Van olmak üzere bölgede uygulamaya başladı. OHAL’ın kaldırılmasından sonra da yüzlerce yayla, köy ve kırsal alan yasak bölge ilan edildi. İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şube Başkanı Murat Melet, Van’da son dönemlerde yaşanan gözaltı ve tutuklamalarda işkence başta olmak üzere hak ihlallerin arttığını söyledi.

OHAL KATMERLEŞTİ

Türkiye’de OHAL kaldırılmasına rağmen Kürdistan’da OHAL uygulamaların devam ettiğini belirten Melet, “Hükümet, bundan sonra OHAL’in uzatılmayacağını ve Türkiye’de OHAL’in bittiğini söyledi. Fakat ne yazık ki gerçeklik böyle değil. Kürdistan’da OHAL’in devam ettiğini, hatta katmerleştiğini söyleyebiliriz” dedi.

GÖZALTINDA İŞKENCE YAPILDI

OHAL ile birlikte başlayan keyfi uygulamaların devam ettiğini dile getiren Melet, "Birkaç gün önce yapılan ev baskınlarında gözaltına alınanlara işkence yapıldığını biliyoruz. Bu konu kamuoyuna yansımasına rağmen hiçbir önlemin alınmadığı, baskıların artığı gerçekliği ortadadır. Neredeyse insanların tüm yaşam alanları kısıtlandı. Hiçbir şekilde insanların demokratik haklarını kullanacak eylem ve etkinliklerine izin verilmiyor” şeklinde konuştu.

OHAL, belli kurullara ve yasalara dayandırılsa bile şu an her şeyin valilerin sorumluğunda olduğunu belirten Melet, şunları kaydetti: "Yaşananların hiçbir hukuksal açıklaması yok. OHAL’i aşan baskı ve şiddet devam ediyor."