Kürt partiler ortak hareket edecek

HDP Milletvekili Necdet İpekyüz, Kürt partileri ile yaptıkları görüşmeler sonucunda yerel seçimler ve ulusal birlik konusunda ortak hareket etme kararı aldıklarını açıkladı. Kürt partiler, Pazartesi günü bir basın toplantısı ile kararı duyuracak.

HDP, 31 Mart yerel seçimlerine yönelik olarak, Kürt kentlerinde ulusal birlik hedefiyle çalışmalar başlatırken, batıda ise demokrasi cephesi kurulması için çabalarını yoğunlaştırdı.

Kürt partiler uzun zamandır ortak çalışmalar yürütmek için bir araya geliyorlar. İlk temel uzlaşılardan biri anadil konusunda oldu. Bu çerçevede kısa bir süre önce Kürt Dil Platformu kuruldu.

Bu kez yerel seçimlerden önce daha geniş bir ittifak üzerinde duruldu. 24 Haziran genel seçimlerinde kısmi bir ittifak öne çıkmıştı.

Mezopotamya Ajansı’na göre 31 Mart yerel seçimleri öncesi tam ittifak sağlandı. Bu ittifak Kürt Dil Platformu’ndan sonraki ikinci önemli adım olurken, hedef Kürt Ulusal Birliği olarak önem kazanıyor.

İttifak çalışmalarında yer alan HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz, MA’ya yaptığı açıklamada, muhalefeti Kürt partileri ile Kürt Ulusal Birliği temelinde görüşmeler gerçekleştirerek yürüttüklerini söyledi.

İpekyüz, “Görüşmelere başladığımızda ister istemez yerel seçimler gündeme geldi. Ancak yerel seçimlerden önce ortak bir duruş üzerinde duruldu. Anadil noktasında bütün yapıların ortak çalışma yürütmesi ve olası bir yerel seçimde ortak hareket etme noktasında kararlar alındı” dedi.

Kürt partileriyle görüşmeler yaptıklarını ifade eden İpekyüz, “Eleştiriler oldu ama bütün partiler yapıcı yaklaştı. Gerçekten hem Türkiye’de hem Ortadoğu’da zor bir süreçten geçildiği ve bu süreçte yan yana durulması gerektiği noktasında ortaklaştık. Olabildiğinde her şeyi onararak, ortak paydada buluşarak önümüzdeki günlere halkımıza gidiş şekli geliştirdik” ifadelerini kullandı.

İpekyüz, bu kapsamda Azadî Hareketi, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Devrimci Demokratik Kürt Derneği (DDKD), İnsan ve Özgürlük Partisi, Kürdistan Komünist Partisi, Kürdistan Demokrat Partisi (PDK) ve Kürdistan Demokrat Partisi-Türkiye (PDK-T) ile ittifak sağlandığını söyledi.

İpekyüz’e göre 7 Ocak Pazartesi günü de ortak bir açıklama yapılarak bu ittifak duyurulacak.

İttifakın yerel seçimler ile sınırlı olmadığına dikkat çeken İpekyüz, yerel seçimlerin Kürt Ulusal Birliği’nin sağlanması noktasında bir adım ve bir güven tazelemesi olduğunu söyledi.

İpekyüz, “Halkımızın karşısına bir de bu şekilde çıkmak istedik. Mutlaka sıkıntılar olacak. Çünkü yıllardır çalışmalar var ancak istediğimiz aşamaya gelemedik. Ama bu dönem başarırsak, gelecek süreç için adım adım ilerlemelere vesile olacaktır. Bu bütün dünyadaki Kürtlerde de bir sinerji yaratacaktır. Her şeyi bitti olarak ele almamak lazım. Hep beraber, bunun becerisini göstermek gerekiyor” şeklinde konuştu.