Kürt profesörün madalyası bulunamadı

Matematiğin Nobel’i olarak bilinen Fields Madalyası’na layık görülen Kürt bilim insanı Caucher Birkar’ın çalınan madalyası polisin aramalarına rağmen bulanamadı.

Bu yıl Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde düzenlenen Uluslararası Matematikçiler Kongresi’nde 2018 yılının Fields Madalyası’na layık görülen isimlerden birisi de Cambridge Üniversitesi’nden Caucher Birkar’dı.

Doğu Kürdistan’ın Merivan kentinde dünyaya gelen 2000 yılından bu yana İngiltere’de yaşayan 40 yaşındaki Caucher (Koçer) Birkar, ödülünü önceki gün düzenlenen törenle almıştı. Ancak Birkar’ın madalyası ödül töreninden yaklaşık yarım saat çalınmıştı.

Madalyasını içine koyduğu çantasına salondaki bir masanın üzerinden bırakan Birkar, daha sonra madalya ile cep telefonunun çantanın içinde olmadığını fark etmişti. Salonda yapılan aramalara rağmen 3600 Euro değerindeki altın madalya bulanamazken, Rio de Janeiro polisinin olaya ilişkin bir soruşturma başlattığı öğrenildi.

Polis olaydan sonra Birkar’ın çantasını salona yakın bir bankta bulurken, güvenlik kamaralarına da yansıyan çalıntı olayının ayrıntılı bir şekilde araştırıldığı belirtildi. Töreni düzenleyen Uluslararası Matematikçiler Birliği de konuya ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Birlik açıklamasında “Umarız madalyayı en kısa zamanda buluruz” görüşünü dile getirdi. Fakat hem kamara görüntülerini inceleyen hem de salonunun civarında geniş araştırma yapan polis, iki günden bu yana madalyayı bulamadı.

Uluslararası Matematikçiler Birliği, 4 senede bir yapılan Uluslararası Matematikçiler Kongresi’nde 2, 3 ya da 4 matematikçiye Fields Madalyası veriyor. Kanadalı matematikçi John Charles Fields'in adını taşıyan ödül 1936 yılından itibaren veriliyor ve bilim dünyasında matematiğin Nobel’i olarak biliniyor.

Uzun yıllar İngiltere’de mülteci statüsünde yaşayan ve 5 isimle birlikte 2018 yılının madalyasını alan Kürt bilim insanı Birkar ödül töreninde “Umarım 40 milyon Kürt için bu ödülüm küçük bir sevinç kaynağı olur” diye konuşmuştu.