Kürt yayınevlerine baskı, Arapça için seferberlik!

Yenikapı’da düzenlenen Arapça Kitap Fuarını etkinliğini değerlendiren Pirtukakurdi Yayınevi'nden Bawer Berşev, “Kürt yayınevleri artık fuarlara davet edilmiyor. Kürtler bu fuara gitmemeli. Kürtler kendi fuarlarını kendileri yapacaklardır” dedi.

Halk ekonomik kriz ile başa çıkmanın yollarını ararken, AKP kriz yokmuş gibi davranmaya devam ediyor. Zengin Arap emirleri ile para, güç alışverişi içinde olan AKP, Arap ülkelerine bir jest daha sundu. Uluslararası İstanbul Arapça Kitap Fuarı, Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği, Uluslararası Arapça Kitap Yayıncıları Derneği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ortaklığı ile Yenikapı'daki Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi'nde ziyarete açıldı. Fuar 1 hafta sürecek. Fuara Mısır, Ürdün, Suriye, Lübnan, Cezayir, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Katar, Suudi Arabistan, Sudan, Fas, İngiltere, İtalya, İran ve Irak'tan 200'den fazla yayımcı katılım sağlayacak.

KÜRTÇEYE BASKI SÜRERKEN...

Asimilasyon araçlarını kullanmaktan vazgeçmeyen AKP, özellikle Kürtçe üzerindeki baskılarını sürdürüyor. Kitap fuarlarına Kürtçe yayınevleri çağrılmazken, AKP, bir hafta boyunca binlerce insanın Arap fuarını ziyaret etmesi için belediyelerini seferber etti. 

KÜRT YAYINEVLERİNE YER YOK!

Pirtukakurdi Yayınevi Çalışanı Bawer Berşev, ANF'ye yaptığı açıklamada, Kürt yayınevlerinin artık kitap fuarlarına davet edilmediğini belirterek, “Daha önceleri belediyeler olsun, diğer kurumlar olsun, kitaplarla ilgili biz Kürt yayınevleri davet ediliyorduk. Son iki üç yıldır davet edilmiyoruz. Bazı yayınevlerinin kendi çabalarıyla bu kitap fuarlarından haberleri oluyor. Bunun dışında birçok Kürt yayınevi yok sayılıyor. 'Yer yok' gibi cevaplar veriyorlar bizlere. Önümüzdeki süreçlerde Kürtler kendi fuarlarını kendileri yapacaklardır” dedi. 

'BU FUAR PROTESTO EDİLMELİ'

Kürtlerin fuara tepki göstermeleri gerektiğini belirten Berşev, Kürtlerin bu durumu protesto etmeleri gerektiğini savundu. OHAL sürecinin Kürtçe kitaplar üzerindeki etkisini de değerlendiren Berşev, “Biz hem yayınevi olarak hem de satış yapılan bir kurum olarak yüzde 10 gibi bir zarardan etkilendik. Kürt okuru sadık bir okur. Her koşul altında Kürtçe kitaba ulaşabildikleri sürece bu kitapları temin ediyorlar. Almak istiyorlar, okumak istiyorlar. Sadık bir kitleye sahip Kürtçe kitaplar. Bu anlamda ekonomik koşullarına inat kitap almaya devam ediyorlar, yeter ki iyi eserler çıksın. Son üç yıldır bunu gördük" şeklinde konuştu.