Kürtler ABD kararına karşı ‘ulusal tutum’ belirleyecek!

Kürdistan’ın dört parçası ve diasporadaki faaliyet yürüten çok sayıda Kürt organizasyon, ABD’nin üç PKK yöneticisinin başına ödül koyma kararından bir ay sonra ulusal tutum için Brüksel’de toplanıyor.

Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Yürütme Konseyi üyesi Zübeyir Aydar, ANF’ye yaptığı açıklamada Kürt güçlerinin “tek gündem” etrafında bir araya geleceğini söyledi. Ancak, Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Çarşamba günü Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu’na yönelik yeni işgal tehdidi de toplantı da ele alınacak.

ABD yönetimi, PKK’nin öncü kadrolarından Cemil Bayık, Murat Karayılan ve Duran Kalkan’ı 6 Kasım günü kara listeye alarak başlarına ödül koydu. Bu karara karşı Kürdistan’ın dört parçası ve dünyanın hemen her yanında Kürtler sokaklara çıkarak tepkilerini dile getirdi.

TEK GÜNDEMLİ TOPLANTI

KNK tepkileri daha ileri bir düzeye taşımak amacıyla, 15 Aralık günü Brüksel’de Kürt güçlerini bir araya getiriyor. ABD kararına karşı ulusal bir tutum belirlenmesi, bu toplantının temel amacı ve gündemini oluşturuyor. KNK, ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin aldığı kararın Kürt devrimciler şahsında Kürdistan devrimi ve kazanımlarını hedef aldığını düşünüyor. Bunun için de ulusal bir tutuma ihtiyaç olduğunun altı çiziliyor.

KNK Yürütme Konseyi Üyesi Zübeyir Aydar, kararın alındığı gün bir açıklama yaparak “kabul edilemez” olduğunu söylediklerini hatırlatarak, “Tüm Kürtlere yönelik bir saldırı girişimi olduğunu ve buna karşı duracağımızı söyledik” diye ekledi.

Kararın hedefi olan üç PKK yöneticisinden ikisinin uzun yıllardır aynı zamanda KNK üyesi olduğunu vurgulayan Aydar, Bayık ve Karayılan’a işaret etti.

‘ABD’NİN KARARI KABUL EDİLEMEZ’

Her üçünün de 45 yılı aşkın bir süredir, bütün yaşamlarını Kürt halkına hizmet için seferber ettiğini kaydeden Aydar, “Ve büyük emekler harcayarak, bütün fedakarlıklarıyla bu halka büyük hizmetler ettiler. Bütün yaşamları boyunca zulme, işkenceye, saldırılara, sömürgeciliğe, insanlık düşmanlarına karşı mücadele ettiler. Hep özgürlük, demokrasi ve adalet için çaba sarf ettiler” şeklinde konuştu.

Buna rağmen ABD’nin Türkiye’nin taleplerini dikkate alarak böyle bir karar almasının “kabul edilemez” olduğunu belirten Aydar, “Kendimize ve halkımıza karşı bir saldırı olarak addediyoruz. Bu yalnızca, bu insanlarımıza karşı bir hareket değil, yalnızca bir örgüte ve partiye yönelik değil, Kürtlerin değerlerine ve tüm Kürtlere yönelik bir harekettir” ifadelerini kullandı.

ULUSAL TUTUM DEKLARASYONU VE ABD’YE AÇIK MEKTUP

Peki KNK çatısı altında düzenlenecek çalıştayda nasıl bir tutum belirlenmesi öngörülüyor? Aydar’ın bu soruya yanıtı şöyle: “Halkımız her tarafta tepki gösterdi. Kurumlarımız tepki gösterdi. Fakat bunu yeterli görmedik. Ulusal çapta bir tavır belirlemek üzere bir toplantıya ihtiyaç duyulduğu değerlendirmesini yaptık. Bu çerçevede bütün parti, kurum, örgütü kapsayan bir çağrı yaptık. Bir ulusal tutum belgesi ortaya koymak, bunu dünya kamuoyuna duyurmak istedik.”

Toplantı sonucunda ulusal tutum nasıl bir sonuçla ortaya konulacak? Aydar’a göre bu bir deklarasyon ve ABD’ye yönelik açık bir mektup şeklinde olabilir. “Tüm parti ve yetkililerin imzalarının altında olduğu, kararın kabul edilemez olduğu ve geri alınması gerektiği yönünde bir mektup kaleme alınabileceği yönünde öneriler var.”

Bunun için de toplantı sonucunu beklemek gerekecek. Toplantıdaki tartışmalar sonucunda, tutumun niteliği ve içeriği belirlenecek. Aydar, “Bu çerçevede, toplantının tek bir gündemi var: Bu haksız karara karşı sözümüz nedir, tavrımız nedir, buna karşı neler yapabiliriz?” dedi.

Davetiyelerin gönderildiğini ifade eden Aydar, Kürt organizasyonların büyük çoğunluğunun olumlu yanıt verdiğini söylerken, “Bununla birlikte azılarının buralarda temsilcileri yok veya farklı mazeretleri var fakat katılamayanların bir kısmı, toplantıdan çıkacak sonuçların arkasında olduklarını bize ilettiler. Böyle bir mutabakat var” şeklinde konuştu.

KNK’DEN BİR YILDA İKİNCİ ÖZEL TOPLANTI

KNK, genellikle ulusal toplantıları ile dikkat çekiyor. Ancak bu yıl ikinci kez özel gündemlerle toplanıyor. İlk toplantı Mart ayında Hollanda’da yapılmış ve gündem Efrîn’deki Türk işgali olmuştu. Toplantı için Avrupa’daki Kürdistanlı parti, kurum, meslek örgütleri ve aydınlar bir araya gelerek, ulusal düzeyde bir tutum belirlemişti. KNK Ekim ayında da 18’inci Genel Kurulu’nu toplayarak, Ulusal Strateji Belgesi’ni güncelledi. Genel Kurul, “Gelinen aşamada Kürt ve Kürdistan davasının ulusal birliğe yaşamsal derecede gereksinimi var" tespitinde bulundu.

‘ERDOĞAN’IN TEHDİDİNİ CİDDİYE ALIYORUZ’

“İkinci özel toplantı da (Efrîn toplantısına) benzer bir formatta hazırlandı” diyen Aydar, ancak tartışmaların ABD’nin kararıyla sınırlı kalmayacağını da sözlerine ekledi. Erdoğan’ın Çarşamba günü Kuzey Suriye’ye yönelik bir kaç gün içinde yeni bir işgal saldırısı başlatacakları yönünde yaptığı açıklama, toplantıya ikinci bir gündem maddesi olarak eklendi.

Aydar, “Biz düşmanın (Türk devletinin) bu tür girişimlerini, açıklamalarını ciddiye alıyoruz” dedi. Bu çerçevede ABD’nin Türkiye’yi cesaretlendirdiğine de dikkat çeken Aydar, “ABD halen Türkiye’yi dengelemeye çalışıyor. Bu Türkiye’ye cesaret veriyor” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE, DAİŞ’E CAN SUYU OLMAK İSTİYOR

Aydar, Erdoğan’ın tehdidinin Amerika askerlerinin bölgede varlık gösterdiği, sınırda gözetleme noktaları kurdukları yönünde açıklamalarda bulunduğu ve Trump’ın Çarşamba günü “DAİŞ’e karşı çok büyük bir iş yaptık. Dünyanın o bölgesinde sayıları çok az kaldı ve önümüzdeki 30 gün içinde (DAİŞ mensubu) hiçbiri kalmayacak” şeklinde yaptığı açıklaması ile QSD’nin Dêrazor’da DAİŞ’in elindeki son toprak parçasına yönelik büyük bir operasyon yaptığı bir zamana denk geldiğine dikkat çekti.

Erdoğan’ın tehdidinin en önemli gerekçesinin ise “Kürt düşmanlığı” olduğunu belirten Aydar, ikinci nedenin ise DAİŞ’e can suyu vermek olduğunu ifade etti. Aydar, “Tayyip Erdoğan, DAİŞ’e can suyu vermek için Rojava’ya saldıracağını söylüyor. Amerikalılardan halen bir ses çıkmadı, onların tavrı nedir, merak ediyoruz. Toplantıda tüm bunları değerlendireceğiz” diye konuştu.

KNK Yürütme Konseyi üyesi Zübeyir Aydar, “Bir ay önce DAİŞ tam bitiyordu, son noktalar kalmıştı, Türkiye Rojava’ya saldırılara başladı” diye hatırlattı.

KNK toplantısı için “Bu gündemden dolayı daha fazla önem kazanıyor” diyen Aydar, Türk devletinin tehdidini ciddiye aldıklarını ve herkesin de ciddiye alarak buna göre tutum alması gerektiğini kaydetti.

Aydar toplantı ardından, ABD kararına karşı hem hukuki düzeyde hem de ABD Kongresi nezdinde diplomatik girişimlerde bulunabileceklerini vurguladı.