Kürtler, yerel seçim için Adana'da kararlı

DBP Adana İl Eş Başkanı Mehmet Yaşık, "106 belediye sayımızı 150'ye çıkarma hedefindeyiz. Kayyum atansa bile belediyelerimizi terk etmeyeceğiz" dedi.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Çukurova'da yerel seçim çalışmalarını sürdürüyor. Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tekrar kayyum atamaya dönük tehditlerine ilişkin de DBP Adana İl Eş Başkanı Mehmet Yaşık, değerlendirmelerde bulundu. Yaşık, “Normalde önce yerel seçimler yapılır, daha sonra genel seçim olurdu. AKP-MHP hükümeti, ortak faşist yönetimi kurarak aslında Türkiye’deki genel krizin de farkındaydılar. Krizin daha da büyüyeceğini herkes gibi öngören ortak hükümet, yerel seçime giderken de ittifaklarını tekrar sağladılar. İlk başta 'ittifak bozuldu' şeklinde yalanlar söylediler. Sonra tekrar ittifaklarını birleştirdiler” dedi.

‘İLKELİ BİR İTTİFAK ŞART'

Seçim çalışmalarını HDP ile ortaklaştırdıklarını ifade eden Yaşık, şöyle devam etti: “Önce komisyonlar kuruldu. Demokratik kitle örgütleri, STK’ler ve tüm bileşenler dolaşıldı. Çeşitli görüşmeler yapıldı. Onların da bu seçimlerde yapılması planlanan çalışmalara yönelik görüşleri alındı. Bir diğer yönü ile metropollerde iddialıyız. Özellikle de Adana’da. Burada olmazsa olmaz; yerelde bir ittifak yapmamız gerekiyor. Ama nasıl bir ittifak? İlkeli ve Kürt halkının istek ve taleplerini tanıyan bir ittifak olmalı. Dışarıda ‘sanki Kürtler AKP’den kurtulmak için CHP’ye mecbur da ona oy verecekmiş’ gibi bir hava yaratılmaya çalışılıyor ama bu doğru değil. Kürtler 40 yıldır belediye başkanı olmak için mücadele vermiyor. Ama kendi ilkelerinden vazgeçmeyeceklerdir. Eğer ilkeli bir ittifak olursa biz, şuna inanıyoruz ki AKP-MHP ittifakı içerisinde de derin çatlaklar yaşanacaktır."

‘ADANA’YA DEMOKRASİ HÂKİM OLACAK’

Olası bir ittifakta örgütlü bir şekilde alanlara inip kendi halklarını örgütleyip onları da bu sürece dahil edeceklerini ifade eden Yaşık, “Adana toplum yapısıyla da mozaik bir kenttir. Arap, Kürt, Türk farklı birçok mezhepten halkı bünyesinde barındıran bir şehirdir. Sadece bu yüzden bile insanların HDP’ye yönelmesi normaldir. HDP profiline bakıldığında her kesimden milletvekilleri ile Meclis'te yer almakta. Bunu yerele de yansıtacağız. Aslında MHP Adana’da güçlü de değildir. MHP’yi Adana'da güçlü kılan CHP’ydi. Bir önceki seçimde MHP-CHP ittifak yaptılar ve o şekilde kazanabildiler. Onlar gücünü faşizmden alırken, biz gücümüzü halktan alıyoruz. Onun için demokrasi güçlerinin Adana’ya hâkim olması gerekiyor” şeklinde konuştu.

‘HEDEF150 BELEDİYE...'

DBP Adana İl Eş Başkanı Mehmet Yaşık, Erdoğan'ın, “Belediyeleri alırsanız, tekrar kayyum atarız” şeklindeki açıklamasına ilişkin de şunları ifade etti:

“Bizi hiçbir şekilde geriye düşüremez. Bizim olan 106 belediye sayımızı 150'ye çıkarma hedefindeyiz bu seçimde. Şayet dedikleri gibi kazandığımız belediyelere tekrar kayyum atansa bile biz belediyelerimizi terk etmeyeceğiz. Biz halkımızla beraber olacağız. Belediyelerimizi gasp ederlerse ilçe binalarımızdan halkımızı yönetip belediyeciliğimizi sürdüreceğiz. Oradan da engellenirsek, gerekirse her sokak başına bir masa sandalye atıp oralardan kendimizi yöneteceğiz ama yine de kayyumun yönetimi altına girmeyeceğiz."