Kürtlerle dayanışma Alman istihbaratını korkuttu

2019 yılı raporunu açıklayan Almanya iç istihbarat kurumu Anayasayı Koruma Teşkilatı, Kürt kurumlarına yönelik kriminalizasyon siyasetini sürdürdü. Alman aktivistlerin Kürtlerle dayanışmasını hedef gösteren teşkilat, “Almanya MİT’in odağında” dedi.

Almanya'nın iç istihbarat kurumu Anayasayı Koruma Teşkilatı, 2019 yılı raporunu başkent Berlin'de dün düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuna açıkladı. Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanı Thomas Haldenwang ve İçişleri Bakanı Horst Seehefer’in katıldığı basın toplantısınnda tanıtılan raporda “iç güvenlik açısından tehlikeli” görülüp izlenen kurum ve organizasyonlara ilişkin bilgiler yer aldı.

Raporda aşırı sağcı grupların hem sayısında hem de suçlarında ciddi artışın olduğu bilgisi öne çıktı. Aşırı sağ kaynaklı suçların bir önceki yıla göre yüzde 9,7 artarak 21 bin 290 olarak açıklandığı raporda aşırı sağcıların cinayet ve cinayete teşebbüse kadar birçok suça bulaştıkları ifade edildi. Raporda ayrıca “potansiyel aşırı sağcı kişi” olarak fişlenenlerin sayısının 32 bine çıktığı belirtildi.

Aşırı sağcılar ile Neonazi grupların beklenmedik şekilde artan örgütlenmeleri karşısında güvenlik birimlerinin eylemsizliği sürürken, istihbarat ise şiddete karışmayan sol grupları, Kürdistanlı ve Türkiyeli devrimci hareketlere yönelik kriminalizasyon siyasetinin devam etmesi yönünde mesajlar verdi. 377 sayfayık raporda PKK’nin Almanya’da hiç bir resmi faaliyetinin olmaması ve 1993 yılından bu yana yasak olmasına rağmen 13 sayfa ayrıldı.

“PKK ALMANYA’DAKİ GÜCÜNÜ KORUYOR”

PKK, “İslami olmayan güvenliği tehdit eden yabancı aşırı örgütler” başlığıyla ele alınırken, örgütün diğer yıllarda olduğu gibi 2019’da da gücünü koruduğu ifade edildi. PKK'nin Almanya’daki "üye, taraftar sayısı" sayısının 2018’deki gibi 14.500 bin olduğu iddia edilen raporda, Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik işgal saldırıları sonrası yaşanan gelişmelere dikkat çekildi.

Türkiye’nin saldırıları üzerine Alman devrimci grup ile aktivistlerin Kürtlerle dayanışmasını artırdığına vurgu yapan istihbarat, 9 Ekim 2019’de başlayan saldırılar sonrası Almanya’da yapılan protesto etkinlikleri ayrıntılı olarak sıraladı. Türkiye’nin Suriye’deki istilasının Kürtlerin kendi aralarındaki dayanışmasını artırdığı görüşünün yer aldığı raporda geçtiğimiz yıl HPG ile YPG/YPJ saflarında şehit düşen 4 Alman devrimciye ilişkin bilgilere yer verildi.

‘KÜRTLER ŞİDDET OLAYLARINA KARIŞMADI’

Türk devletinin Suriye’ye yönelik saldırıları sonrası Almanya’dan PKK’ye katılımların arttığı belirtilen raporda şu tespit dikkat çekti: “PKK’ye katılımlar bazen direkt PKK ile temas kurulmadan gerçekleşiyor. Bu kişiler seyehatlarini kendileri organize ediyor ve daha sonra gittikleri mücadele alanında gönüllü olarak yerel birliklere katılıyorlar.” Ayrıca PKK’ye katılımlar ile Almanya’da gerçekleşen gösterilerde Türk devletinin saldırılar ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecritin etkileyeci bir faktör olduğu ifade edildi.

Almanya’da yaşayan Kürdistanlıların gerçekleştirdiği etkinlik, yürüyüş ve protesto mitinglerine ilişkin bilgilerin verildiği raporda, söz konusu gösterilerde tek tük hariç –bunlar da Türk milliyetçi grupların provakasyonları yüzünden yaşandı- hiç bir şiddet olayının yaşanmadığına dikkat çekildi. Bu yılki raporda da Kürt medyası bir kez daha hedef gösterildi. Alman istihbarat birimlerinin Kürt medyasına yönelik Türk devletiyle aynı dili kullanması dikkat çekti.

‘MİT FAALİYETLERİYLE NÜFUZ ETMEYE ÇALIŞIYOR’

Raporda dikkat çeken bir başka bölüm ise Türk istihbaratı MİT’in Almanya'daki faaliyetlerine ilişkin tespitler oldu. MİT’in Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iktidarını korumak için bir güvenlik aparatına dönüştüğü vurgusu yapan rapor, Türk istihbaratının Almanya’da bir yandan açık kaynaklardan bilgi topladığına, diğer yandan da casusluk faaliyetlerinde bulunduğuna dikkat çekti.

Almanya’nın MİT’in odağında bulunan ülkelerin başında geldiği ifade edilen raporda, Türk istihbaratının faaliyetleri için ülkedeki Türk kuruluşlar ile konsoloslukları kullandığı bilgisi yer aldı.

Türk kuruluşlarının sayıca çok olmasının MİT’in işine yaradığı tespiti yapılan raporda devamla şu bilgi verildi: “MİT bu faaliyetleri ile nüfuz etme çabası içindedir. Ayrıca MİT Almanya çapında politik karar alma süreçlerini etkilemeye, siyaset, ekonomi, ordu ve bilim dünyası gibi alanlarda istihbarat toplamaya çalışıyor.”