Kürtsüz Cenevre-7’de de sonuç alınamadı

Suriye’nin geleceğine yönelik demokratik projesi olan tek güç olan Kürtlerin katılmadığı Cenevre-7 görüşmeleri de sonuçsuz kaldı.

Suriye’deki iç savaşa ‘siyasi çözüm’ geliştirmek adı altında Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde gerçekleştirilen Cenevre görüşmelerinin 7. turu da başarısızlıkla sonuçlandı.

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ve ekibi, Beşşar el Caferi başkanlığındaki rejim heyeti ve Müzakere Yüksek Konseyi adı altında görüşmelere katılan ‘muhalefet’ grupları ile bir dizi görüşmeler yaptı.

BM Güvenlik Konseyi'nin 2015 yılında aldığı 2254 karar doğrultusunda taraflarla görüşmeler gerçekleştiren Mistura, geçiş yönetimi, yeni anayasa, seçimler ve terörle mücadele gibi 4 başlık üzerinde durdu.

‘TARAFLAR AYNI MASADA BİR ARAYA GETİRİLEMEDİ’

Mistura, dört gün süren görüşmelerde tarafları hâlâ aynı masa etrafında bir araya getirmeyi başaramadı, 7. tur görüşmelerinin ardından basının karşısına geçerek açıklamada bulundu.

De Mistura, herhangi bir sonuca varmadan sona eren görüşmelerin 8. turunun, Eylül ayı başında düzenlemeyi planladığını da ifade etti.

PROJESİ OLAN TEK GÜÇ KÜRTLER

Öte yandan görüşmeler boyunca rejim heyetinin, Esadsız bir geçiş sürecini asla tartışmaya açmak istememesi ve muhalefet adı altında görüşmelere katılan grupların ise Esadsız bir geçiş sürecinde ısrar etmesi, bir ilerleme sağlanamamasında büyük rol oynuyor.

Bölgenin en büyük askeri ve demokratik siyasal güce sahipliğinin yanı sıra Suriye’nin geleceğine yönelik tek demokratik projeye sahip olan Kürtlerin davet edilmediği görüşmeler boyunca Suriye’nin geleceğinden çok tarafların kendi çıkarlarını yarıştırması da görüşmelerin sonuçsuz kalmasında başka bir etken.

SİYASİ ÇIKARLAR YARIŞTIRILIRKEN…

Suriye’de siyasi çözüm aramak adı altında gerçekleştirildiği söylenip, gerçekte siyasi çıkarların yarıştırıldığı Cenevre görüşmeleri süresince Suriye’deki iç savaşın yakıcılığı devam ediyor. Uluslararası insan hakları ve BM’nin raporlarına göre 6 yıllık savaşta 320 binden fazla insan hayatını kaybederken 5 milyonun üzerinde insan da kendi topraklarından göç etmek zorunda kaldı.