Kürt Halk Önderi’ne yeni disiplin cezası

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yeni bir disiplin cezası verildiği ortaya çıktı. Cezanın İşkenceyi Önleme Komitesi’nin ziyaretinden önce verildiği bildirildi.

23 yıldır ağır tecrit koşulları altında tutulan Kürt Halk Önderi ile aynı cezaevinde tutsak edilen Ömer Hayri Konar, Veysi Aktaş ve Hamili Yıldırım’dan 18 ayı aşkın bir süredir herhangi bir haber alınamıyor.

Avukatlar yıllardır görüşme yapamazken, her hafta aileler ve avukatların yaptığı başvurular ya cevapsız bırakılıyor ya da aylar sonra, disiplin cezası verildiği aylar sonra avukatlarına bildiriliyor. İmralı’da yeni bir disiplin cezasının daha uygulandığı ortaya çıktı.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre İmralı Disiplin Kurulu Başkanlığı tarafından Öcalan ve diğer tutsaklar hakkında mayıs ayında verilen 3 aylık aile görüş yasağı 15 Eylül’de sona erdi.

Asrın Hukuk Bürosu avukatları, yasağın sona ermesi sonrası 16 Eylül’de Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’na yeniden görüş başvurusunda bulundu.

Başvurunun yanıtsız bırakılması üzerine avukatlar 23 Eylül’de Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’na ve İmralı Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü’ne başvurdu.

Avukatlar, ayrıca varsa bir disiplin cezası buna itiraz ettiklerini ve dosyadaki karar örneklerinin taraflarına verilmesini talep etti.

Bursa İnfaz Hakimliği, 5 Ekim'de yapılan başvuruyu reddetti. Hakimlik Abdullah Öcalan ve diğer tutsaklar hakkında İmralı Disiplin Kurulu Başkanlığı tarafından 9 Eylül’de verilen 3 aylık disiplin cezasının 28 Eylül’de kesinleştiğini bildirdi.

Yeni disiplin cezasını gerekçe gösterilerek, 3 aylık aile görüş yasağının olduğu avukatlara bildirildi. Asrın Hukuk Bürosu avukatlarının disiplin cezalarına yatığı itirazlar ise dikkate alınmadı.

Disiplin cezasının, Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesi'nin (CPT) İmralı Cezaevi ziyaretine denk gelmesi dikkati çekti.

CPT, 3 Ekim'de yaptığı açıklamayla 20-29 Eylül tarihleri arasında İmralı Cezaevi’ni ziyaret ettiklerini duyurmuştu.

Son disiplin cezası, 2018 yılından bu yana aile görüşlerinin önüne engel olarak konulan 12’nci disiplin cezası oldu.

Bugüne kadar verilen disiplin cezalarının gerekçeleri avukatlara bildirilmezken, keyfi ve kasıtlı bir şekilde itiraz süresi dolduktan sonra avukatlara yanıt veriliyor.