Kürt PEN'den gazetecilerin tutuklanmasına tepki

Bakurê Kürdistan’daki gazetecilerin tutuklanmasına ilişkin açıklama yapan Kürt PEN, “Hiçbir güç toplumun haber alma hakkını engelleyemez. Hiç kimse gerçeği, hakikati ve özgür basının sesini kısamaz” dedi.

Kürt Aydın ve Yazar Birliği (Kürt PEN Merkezi), Bakurê Kurdistan’daki muhabir ve gazetecilere yönelik siyasi soykırım saldırılarına ilişkin bir açıklama yaptı. 

Kürt PEN yaptığı açıklamada, Bakurê Kurdistan'da özgür basın faaliyetlerine yönelik sürekli saldırı ve baskıların olduğunu, gerçeğin peşindeki gazetecilerin neredeyse her gün tutuklandığını bildirdi.

Merkez, son 11 ayda Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 21 ilde başlattığı soruşturma kapsamında 216 kişi için gözaltı kararı verildiğini, bunlardan 144’ü’nün gözaltına alındığını, aralarında gazeteciler, politikacılar, sanatçılar ve hukukçularında bulunduğu 48 kişinin tutuklandığını belirtti. 

Merkez açıklamasını şöyle sürdürdü: Gazeteciler Mehmetşah Oruç, Beritan Canözer, Abdurrahman Gök ve Remzi Akkaya ‘örgüt üyesi’ iddiasıyla tutuklandı. Ayrıca Ankara merkezi yürütülen soruşturma kapsamında DFG Eş Başkanı Dicle Müftüoğlu ve Mezopotamya Ajansı Editörü Sedat Yılmaz gözaltına alındı. Şimdi 14 Mayıs seçimleri yaklaşıyor ve AKP-MHP kazanmak için baskı ve saldırılarını arttırıyor.” 

‘AKP-MHP SUÇLARINI ÖRTMEK İÇİN BASINA SALDIRIYOR’

8 Haziran 2022’de Amed Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında JINNEWS Ajansı Müdürü Safiye Alagaş’ın da aralarında bulunduğu 22 kişi gözaltına alındı, 16 Haziran’da 16 gazeteci tutuklandı. Gazetecilerin iddianamesi 10 ay sonra hazırlandı ve ilk duruşmaları 11 Temmuz’da görülecek. 29 Ekim 2022’de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın ayrı bir soruşturması kapsamında Mezopotamya Ajansı Genel Yayın Yönetmesi Diren Yurtsever, muhabirler Berivan Altan, Ceylan Şahînlî, Deniz Nazlım, Emrullah Acar, Hakan Yalçın, Selman Guzelyuz, JİNNEWS muhabirleri Habîbe Eren ve Öznur Değer tutuklandı. 9 gazetecinin duruşması 16 Mayıs'ta yapılacak.

AKP-MHP iktidarının kirli suçlarını örtmek için kadınlara ve topluma karşı saldırgan, ayrımcı ve cinsiyetçi bir dil kullandığını ve özgür basını hedef aldığı belirtilen açıklamada, mevcut hükümetin 14 Mayıs seçimlerini kazanmak için özgür basına, sanatçılara, siyasetçilere ve hukukçulara yönelik bu operasyonları başlattığına dikkat çekildi. 

ÖZGÜR BASIN GAZETECİLERİNİN MÜCADELESİNE SAHİP ÇIKACAĞIZ

Kürt PEN açıklamasının devamında, “Mevcut sistem yıllardır ‘örgüt üyeliği, örgüt propagandası’ adı altında gazetecileri engellemeye ve toplumun sesinin duyulmasını engellemeye çalışıyor. Son olarak dezenformasyon yasası ya da sansür yasası çıkarıldı, gazetecilerin susturulması ve işlerini yapamaz duruma getirilmek istendi. Gazeteciler, tüm bu baskı ve zorbalığa karşı arkadaşlarının emeklerini ve kalemlerini yerde bırakmayacaklarını söyledi. Bizler Kürt PEN olarak özgür basın  gazetecilerinin emeğine, çalışmasına ve mücadelesine sahip çıkacağımızı söylüyoruz” denildi. 

Son olarak ifade özgürlüğü hakkını ihlal eden operasyonlara karşı halka seslerini yükseltme çağrısında bulunan Kürt PEN, siyasi soykırım operasyonlarına ve seçim operasyonlarına karşı Kürt halkının mücadelesinin devam edeceğini ve hiçbir gücün bunu durduramayacağının sözünü verdi. Ayrıca hiçbir gücün toplumun haber alma hakkını engelleyemeyeceğini, gerçeği, hakikati ve özgür basının sesini susturamayacağını vurguladı.