Kürtçeye saldırılar Wan’da protesto edildi

Wan Barış Anneleri Meclisi, Kürt dil kurumlarını hedef alan saldırıları protesto ederek, anadil için mücadelede kararlılıklarını vurguladı.

Wan Barış Anneleri Meclisi, Rêya Armuşê ilçesinde bulunan Dil Kültür Sanat Araştırmaları Derneği (ARSÎSA) binasında oturma eylemi yaptı. Eylemi gün boyunca yüzlerce kişi ve kurum ziyaret etti. 

Amed'de 24 Eylül’de Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER), Payîz Pirtûk ile Anka Dil ve Sanat Eğitim Kooperatifi ile çok sayıda eve düzenlenen baskınlarda 30 kişi gözaltına alınmıştı.

Proteso eyleminde konuşan DBP Wan İl Eşbaşkanı Harun Okay, bu saldırının sadece Kürt dili, kültürüne yönelik olmadığını, her alanda Kürtlere yönelik bir saldırı olduğunu kaydetti. 

Harun Okay, başta Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın öncülüğünde Kurdistan’da bir direniş olduğunu belirtirken, tecridi kırmak amacıyla 13 Ekim’de Amed’te yapılacak mitingin ilk adım olacağını belirterek katılım çağrısında bulundu. 

Barış Annesi Zekiye Kaya, herkesin diline sahip çıkmaya da çağırarak, “Hiç kimse bizi kendi anadilimizden vazgeçiremez. Dilimize yönelik baskılara karşı ses çıkartmalıyız. Dilimize yönelik saldılar ne ahlakidir ne vicdanidir.  Herkes elini vicdanına koysun ve artık yeter desin” ifadelerini kullandı.  

Şax (Çatak) ilçe Belediye Meclis Üyesi Edibe Babur, “Eğer bugün anadilimizde konuşuyorsak annelerin verdiği mücadele sayesindedir. Biz de annelere söz veriyoruz kanımızın son damlasına kadar dilimiz için mücadele edeceğiz. Dilimiz onurumuzdur” diye belirtti. 

Dengbêj Mukkaddes ve Ûsif da eyleme katılarak Kürtçe şarkılar seslendirdi. 

Eylemde sık sık “Zimanê me rûmetame ye” ve “Jin jiyan azadi” sloganları atıldı.