Kurtulan: 1 Nisan'da zafer Kürtlerin olacak

HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan, açlık grevi eylemcilerinin talebinin kabul edilmesi gerektiğini söyledi. Kurtulan, yerel seçimlere değinerek, "1 Nisan, demokrasi güçlerinin ve Kürtlerin zaferi ile sonuçlanacak bir tarih olacak" dedi.

HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

AÇLIK GREVLERİ

Kurtulan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

"Leyla Güven bugün açlık grevinin 103. gününde. Açlık grevinin yayılacağını söylemiştik. Öyle de gelişiyor. Sebahat Tuncel ve Selma Irmak 35. gününde. Cezaevlerinde 65 gündür açlık grevleri devam ediyor. Cezaevlerinde 301 kişi açlık grevinde. Erbil Temsilcimiz Nasır Yağız 90. gününde. Strasbourg'da da devam ediyor açlık grevleri. İmralı'daki ağır tecridin kaldırılmasını talep ediyorlar. Bu yasal bir talep, imkansız değil. Hükümetin yapması gereken bir durum tutuklular ve bir milletvekilinin omuzlarına yüklenmiş durumda. Bu talep kötü sonuçlar olmadan karşılanmalıdır. Bir an önce hayata geçirilmelidir. Çünkü artık istenmeyen sonuçlara yaklaşıyoruz. Herkes bu konuda elinden geleni yapmalıdır. 

HDP'YE SALDIRILAR VE SİYASİ SOYKIRIM

Son zamanlarda partimize dönük İçişleri Bakanı ve Cumhurbaşkanı tarafından büyük bir saldırı var. Bunun karşılığında da yöneticilerimiz, üyelerimiz tutuklanıyor, gözaltına alınıyor. Bir süredir Leyla Güven’le ilgili etkinliklerimiz büyük bir saldırıya uğruyor. İstanbul'da bir yürüyüşümüze izin verilip verilmemesini yasal dayanaktan ziyade adamlığı ile ölçen bir İçişleri Bakanı profili karşımızda duruyor. 

Bölge illerinin tüm vekilleri Diyarbakır'da Leyla Güven'in evinin önünde açıklama yapmak istedi ancak bu, çok yoğun bir baskı sarmalı ile durdurulmak istendi. Adeta o kentin bütün güvenlik görevlileri, tüm silahları, tüm zırhlı araçları iki milletvekili etrafında kuşandılar. 

Partimiz her daim kriminalize edilmek isteniyor. Son 20 günde toplam 180 partilimiz gözaltına alındı, bunların bazıları tutuklandı. Şu an bile Ankara Adliyesi’ne de MYK üyelerimiz, il yöneticilerimiz savcılığa çıkarıldı. 

İŞKENCELER

Van'da 14,16,17 yaşlarında 3 çocuğun işkence görmesi, kafalarının klozete sokulması gene bu İçişleri Bakanı’nın denetiminde olan kurumlarda gerçekleşiyor. Ankara’da başı kapalı bir yurttaşın gözaltına alınırken bir polis tarafından taciz edildiğini de tüm medya işledi. Bu da İçişleri Bakanı’nın alanında gerçekleşen bir olay. Bakan, sorumlulardan hesap sormak yerine HDP'ye saldırmakla meşgul. Xerabê Bava köyünde yaşananlar da hafızalarda. Tüm köylülerin terör bağlantılı oldukları gerekçesiyle gözaltına alınıp yoğun işkenceye maruz kaldıklarını hatırlıyoruz. Yine gürlemişti o zaman İçişleri Bakanı ama bugün o köylüler beraat etti ve bakanlık tazminata mahkûm edildi. 

YEREL SEÇİMLER

HDP batıda kilit olma pozisyonunu belirleyip, demokrasiden yana olacağını beyan etti. Bu da AKP-MHP ittifakının sona yaklaşmasının hırçınlığıdır, son çırpınışlardır. 

Her şeye rağmen, yoğun baskılara rağmen partimiz kayyumların olduğu her yerde seçimi en güçlü oranlarla sonuçlandıracak. Batıda da dengeleri sarsacağız. Batıda mutlaka demokrasi güçlerinin, kadınların, emekçilerin daha rahat, daha özgürlükçü, daha demokrat, ranttan uzak belediyelerin inşasında rolümüzü oynayacağız. AKP-MHP ittifakına bu hırçınlıklarına, bu anti demokratik faşizan yaklaşımlarının hepsini bertaraf edeceğiz. 1 Nisan, demokrasi güçlerinin ve Kürtlerin zaferi ile sonuçlanacak bir tarih olacak.

Tüm bunlarla ve bizimle uğraşırken seçim sürecini ekonomik krizi gölgeleyerek de götürmek istiyorlar. Erdoğan çiftçiyi suçluyor ama esas sorumlu Erdoğan hükümeti ve AKP'dir."