Kurtulan: Barış isteyen tecride karşı mücadele eder

HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan, "Uluslararası Komplonun failleri bugün Orta Doğu’da yaşanan savaş cehenneminin de müsebbibidir" diyerek, Öcalan'a tecridin kırılması gerektiğine işaret etti.

HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan ve HDP milletvekilleri, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik 1998 yılında devreye sokulan uluslararası komplonun yıl dönümü vesilesiyle Amed'de bir açıklama yaptı.

'KOMPLOCULAR SAVAŞ CEHENNEMİNİN DE SORUMLUSU'

Kurtulan, "9 Ekim 1998 tarihinde başlatılan Uluslararası Komplo, Sayın Abdullah Öcalan’ın şahsında başta Kürt halkı olmak üzere Orta Doğu halklarının geleceğine dönük yapılan büyük bir müdahalenin de başlangıç tarihidir" diyerek, şöyle devam etti:

"Yüzyıl önce Orta Doğu sınırlarını çizen egemen güçler bir asır sonra Orta Doğu'yu yeniden dizayn etmek için halklara umut olabilecek bütün yapı ve ideolojilere karşı saldırı başlatmıştır. Sayın Öcalan’ın Demokratik Orta Doğu Birliği ve halkların ortak mücadelesini esas alan fikriyatı da bu saldırının hedefi olmuştur. 9 Ekim Komplosu Sayın Öcalan’ın Orta Doğu halklarının özgürlük mücadelesine ilham olabilecek düşüncelerine karşı vurulan bir darbedir.

Sayın Öcalan’ın Suriye’den çıkarılmasında rolü olan küresel ve bölgesel güçlerin tümü bugün Suriye’de bulunmaktadır. Uluslararası Komplonun failleri bugün Orta Doğu’da yaşanan savaş cehenneminin de müsebbibidir."

Uluslararası komplonun, aynı zamanda Türkiye halklarına kurulan bir tuzak olduğunu vurgulayan Kurtulan, tecridin de özgür yaşam seçeneğine saldırı niteliğinde olduğunu söyledi.

'BASİT BİR HUKUKİ MESELE DEĞİL!'

Kurtulan, "İmralı mutlak tecridinin politik boyutunu basit bir hukuki meseleye indirgemeyi, salt hukukileştirme ve teknikleştirme anlayışını reddediyoruz. İmralı zindanında tutsak edilen aslında Türkiye’nin barışıdır ve tecride alınan bir halkın iradesidir" dedi.

"Tecrit; Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine ve evrensel insan haklarına aykırı olmasına rağmen, tecrit politikasını olağanlaştıran ve görmezden gelen CPT’nin son kararı komplonun uluslararası olma niteliğini bir kez daha haklı çıkarmıştır" diyen Kurtulan, "İmralı’daki mutlak tecrit, esasen toplumun tamamına uygulanıyor. Öcalan’ın üzerindeki mutlak tecrit bir an önce son bulmalıdır" diye ekledi.

'FAŞİZMİN ZİNCİRİNİ DE KIRMIŞ OLURUZ'

Kurtulan, İmralı’da geliştirilen ağır tecridi kırmanın, halkları kuşatan faşizmin zincirini de kıracağını vurgulayarak, şunları dile getirdi:

9 Ekim Uluslararası Komployu bir kez daha lanetliyor ve protesto ediyoruz. Sayın Öcalan’ın özgürlüğü için mücadele etmenin Türkiye halklarının kardeşliği ve barışı olduğunu ısrarla vurguluyoruz. Sayın Öcalan’ın üzerindeki tecridi kırmak ve özgürlüğünü sağlamak için vicdan ve sorumluluk sahibi, demokrasi ve barış kaygısı olan her kesime çağrıda bulunuyoruz."