Kurtulan: Seçimde güçlü sonuçlar alacağız

HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan, " Seçimlerde bölgede çok güçlü sonuçlar ortaya çıkaracak, batıda da AKP-MHP'yi geriletmek adına ortaya çıkan adaylar etrafında birleşeceğiz" dedi.

HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan, Meclis'te güncel gelişmelere ilişkin basın açıklaması yaptı. 

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a dönük tecride karşı açlık grevinde olan HDP Milletvekili Leyla Güven'in rehineliğine tepki gösteren Kurtulan, şunları söyledi:

'LEYLA GÜVEN HAKLI; TECRİT KALKMALI'

"Leyla Güven’in tutukluluğu Anayasa'ya uygun değildir. Leyla Güven 19 gündür bir açlık grevi başlattı. Durumu, sağlığı ciddiyetini koruyor. Leyla Güven’in dikkat çektiği konu, açlık grevine yatma nedeni Türkiye açısından hayati bir konudur. Tekrar buradan söylemek gerekirse Leyla Güven toplumsal duyarlılığı inşa etmiştir, bunu yerine getirmiştir. Bu duyarlılık toplumsal barışı tehdit eden, kardeşçe yaşamı tehdit eden, adaleti tehdit eden, herkesin muzdarip olduğu sorunlara parmak basıp ve gidermeye yönelik bir açlık grevidir. Bu da İmralı’da 3 yıla yakındır Sayın Abdullah Öcalan üzerinde ağırlaştırılmış tecridin kaldırılmasına yöneliktir. Bu tecritle birlikte Türkiye’nin baş aşağı gidişi başlamıştır. Leyla Güven 19 gündür bu açlık grevini sürdürüyor. Talebi bu tecridin kaldırılması, Sayın Abdullah Öcalan’ın avukatları ile görüşmesidir. Meclis Başkanı'nın bu konuda sorumluluk almasını istiyoruz, Meclis'in bu konuda kendi üyesine sahip çıkması gerektiğini söylüyoruz. Leyla Güven haklıdır, tecrit kalkmalıdır."

'AİHM KARARIYLA BİRLİKTE SİYASİ TUTSAKLAR BIRAKILMALI'

AİHM'in HDP'nin rehin tutulan Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'la ilgili 'serbest bırakılmalı' kararına dikkat çeken Kurtulan, "AİHM kararı bağlayıcıdır gereği yerine getirilmelidir" diyerek, siyasi tutsakların bırakılmasını istedi.

'BU BÜTÇE BARIŞI, İŞÇİYİ GÖRMEYEN BÜTÇE'

Ekonomik kriz ve bütçe görüşmelerine değinen Kurtulan, "2019 bütçesinin ekonomik krizi gören bir yerden kurulmasını isterdik ama bunu göremedik. Bu bütçe barışı, demokrasiyi, kadını, işçiyi, emekçiyi, öğrenciyi, çevreyi görmeyen bir yerden yapılmıştır. Genel Kurul'a geldiğinde bu bütçenin Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu bir bütçe değil, AKP  yandaşlarının elini güçlendiren bir bütçe olduğundan hareketle muhalefetimizi sürdüreceğiz" diye konuştu.

'SEÇİM PAZARLIĞI GÖZALTILARLA SÜRÜYOR!'

Kurtulan, AKP-MHP ittifakına işaret ederek, bunun 'savaş ittifakı' olduğunu dile getirdi. "Seçim pazarlığının startı olarak bu sabah da Ankara, İzmir ve Diyarbakır başta olmak üzere gözaltılar oldu" diyen Kurtulan, "HDP’nin yılmayacağını, biat etmeyeceğini dile getiriyoruz" mesajını verdi.

'ERDOĞAN KADINA YÖNELİK ŞİDDETİN SİNYALİNİ VERDİ'

Kurtulan, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü vesilesiyle, şöyle dedi: "Tam da bu hafta içerisinde Erdoğan’ın kadınlarla buluşması oldu, AKP’nin kadın politikalarını dile getiren, çok geri bir yerden yaklaşan, kadını anatomisine göre değerlendiren ve kadın-erkek eşitliğinin fıtrata aykırı olduğunu belirterek yaklaştı. Kadınların sokaklarda şiddete uğramasının sinyalini verdi. Dün de kadınlar coplandı, saldırıya uğradı. Kadınlar her yerde haykırdı 'korkmuyoruz, susmayacağız' dediler, bu haykırış onlara ders oldu."

SORULARI YANITLADI

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Kurtulan, "Seçim ittifakları gündemde. Şer ittifakı olarak tanımladınız. Muhalefetin bir araya gelmesi söz konusu. Özellikle İstanbul’da Kürt oyları üzerinden CHP ile temasınız olacağı söyleniyor" sorusu üzerine şöyle dedi:

"Seçime yönelik tavrımızı hep belirtik. Biz şuna çok odaklandık, hazırlıklarımız o mahiyette devam ediyor. Seçim çalışmalarımıza uzun süredir start vermişiz. Bölgede çok güçlü sonuçlar ortaya çıkarma planımız var, batıda da bu ittifakı (AKP-MHP ittifakını) geriletmek, kadınlar, emek alanı adına ortaya çıkan adaylar etrafında birleşmek… Yerel örgütlerimiz nasıl bir planlama yapmışsa ona dahil olmaya çalışacağız."

Kurtulan, "Bir demokrasi ittifakından bahsediyorsunuz, CHP’nin göstereceği herhangi bir aday HDP için sorun teşkil etmez mi" sorusunu da şöyle yanıtladı:

"Yerel örgütlerimize bırakıyoruz bu sorunu. Yerel örgütlerimiz yapacakları istişare ile oradaki demokrasi güçlerinin ortak tavrı ile Genel Merkez'e nasıl bir öneri getirirlerse onun gereğini yapacağız. Sadece 3 büyükşehir değil, demokrasi adına bize düşen ne ise onu gözeten bir yerden tutum sahibi oluruz. Bunu her yer için söylüyoruz. Bölgede de Kurdî partiler, Kurdistanî partilerle görüşmelerimiz var ve yerel örgütlerimizle ortak bir tutum sahibi olacağız."