Kuzey Kore’ye karşı ‘nükleer silah da kullanılacak’ uyarısı

Almanya’nın Bonn kentindeki G20 Zirvesi vesilesiyle bir araya gelen ABD, Güney Kore ve Japonya dışişleri bakanlarınca yayınlanan ortak açıklamada, Kuzey Kore’ye karşı nükleer silahlara dahi başvurulabileceği ilan edildi.

Kuzey Kore’nin geçtiğimiz Pazar günü yaptığı Pukguksong-2 adlı balistik füze denemesine dikkat çekilen açıklamada, ABD’nin ‘Güney Kore ve Japonya’yı savunmada kararlı’ olduğu vurgulandı.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Japonya Dışişleri Bakanı Fumio Kishida ve Güney Koreli meslektaşları Yun Byung-se tarafından imzalanan ortak açıklamada, Kuzey Kore’nin nükleer ve balistik füze programını tümüyle sonlandırması istendi.

ABD’nin ‘müttefiklerini savunma noktasındaki sorumluluğunu yerine getireceği’ dile getirilen açıklamada, Kuzey Kore’ye karşı caydırıcı önlemler alınacağı savunuldu. Açıklamada, Kuzey Kore’ye karşı nükleer ve konvansiyonel savunma kapasitelerinin kullanılabileceği uyarısı da yapıldı.

Kuzey Kore yönetimi Pazar günü Pukguksong-2 tipi balistik füze denemesini gerçekleştirmişti. Sabit rampa yerine hareketli bir rampadan ateşlenen füze, yaklaşık 500 kilometre kadar gittikten sonra Japon Denizi’ne düşmüştü.