Kuzey Kürdistan'da '15 Şubat' protestoları

Kuzey Kürdistan kentlerinde 15 Şubat protestoları sürüyor. Öcalan'ın özgürlüğünün haykırıldığı eylemlerde, çözümün İmralı'dan geçtiği mesajı verildi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan şahsında Kürt halkı ve Özgürlük Hareketi'ne dönük Uluslararası 15 Şubat Komplosu protesto edilmeye devam ediyor.

URFA

Urfa’da HDP ve DBP il örgütleri, 15 Şubat'a ilişkin ortak basın açıklaması yaptı. HDP İl Örgütü binasında yapılan basın toplantısında konuşan HDP Urfa İl Örgütü Eş başkanı Ayşe Sürücü, 15 Şubat 1999'un Ortadoğu’ya yönelik ilk müdahalenin tarihi olduğunu belirtti.

Öcalan'ın getirilmesi ve uygulanan tecrit politikasının ülkeyi her geçen gün kaosa sürüklediğini ifade eden Sürücü, “Bu uluslararası komplo ve uygulanan tecrit politikasına karşı İmralı’da gelişen mücadele, esas olarak Türkiye ve Ortadoğu’yu demokratikleştirerek halkların, inançların birlikte yaşam mücadelesidir. Biz HDP ve DBP olarak Sayın Öcalan üzerindeki komplo ve ağırlaştırılmış tecridi kınıyoruz” dedi.

Hükûmetin tecrit politikasının ülkeyi kaosa sürüklediğini ifade eden Sürücü, “Çözüme hiçbir katkı sunmadığı gibi çözümsüzlüğü dayatmaktadır. Çözüm olanaklarının yeniden oluşması ve giderek tırmanan çatışma zemininin ortadan kaldırılması lazım. Türkiye’de kaotik ortamın tek çözümü, Sayın Öcalan üzerindeki tecridin kaldırarak, çözüm sürecine dönülmesidir” diye konuştu.

AMED

Amed'de ise, DTK, HDP, DBP ve TJA tarafından Öcalan'ın Türkiye'ye teslim edilişinin yıl dönümünde Koşuyolu Parkı'nda açıklama yapılmak istedi.

Sabahın erken saatlerinde Koşuyolu ve etrafını abluka altına alan polisler, İnsan Hakları Anıtı'na giden yolu yüzlerce çevik kuvvet polisi ile çembere aldı. Yine parkın giriş ve çıkışlarını çok sayıda TOMA aracı ile kapatan polisler, park içindeki halkın da fotoğrafını çekti. Park etrafında yurttaşların toplanmasına izin vermeyen polisler, sık sık grup halinde park içinde tur attı.

Öğle saatlerine doğru Koşuyolu Parkı'na gelen DTK, HDP ve DBP'li grup, polis ablukası altındaki İnsan Hakları Anıtı'na değil, Yaşam Hakkı Anıtı'na doğru yürüdü. Polislerin sık sık yolu kesme girişimlerine rağmen grup, anıta ulaştı.

HDP İl Örgütü binasına gitmek için Koşuyolu Parkı'ndan ayrılmak isteyen grup, polis tarafından engellendi. Araçlarına kadar yürüyeceklerini belirterek, tüm parkı dolaşan grup üyeleri daha sonra araçlarla HDP binasına gitti. Polislerin bir bölümü de grubun arkasından geldikleri HDP il binasını abluka altına aldı.

Polislerin HDP binası ve Koşuyolu Parkı'ndaki bekleyişi devam ediyor.

BATMAN

Batman'da 15 Şubat protestosuna sahne oldu. Kent merkezinde 19 Mayıs Mahallesi girişinde toplanan bir grup, yolu trafiğe kapatıp, ateş yaktı. "Kahrolsun 15 Şubat komplosu", "Bijî Serok Apo" sloganları atarak protestolarını uzun süre sürdüren grup, daha sonra bölgeye zırhlı araçların gelmesi ile dağıldı.

O esnada yoldan geçen küçük yaşta bir çocuk, polislerce gözaltına alınmak istendi. Ancak mahalle sakinlerini izin vermedi.

İSTANBUL

HDP İstanbul İl Örgütü de 15 Şubat'a ilişkin yazılı açıklama yaparak, şunları kaydetti:

"15 Şubat uluslararası komplosunu planlayanlar ve gerçekleştirenlerin, komplonun 19’uncu yıldönümünde Ortadoğu bataklığında bitişi ve çöküşü yaşadığı” vurgulanan açıklamada, şöyle denildi: “Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan'ın önderlik ettiği Kürdistan özgürlük mücadelesi, özgürlük felsefesini ve ortak yaşam ideallerini tüm Ortadoğu coğrafyasında görünür ve yaşanır kılmış, tüm Ortadoğu halklarının kurtuluş umudu haline gelmiştir. Türkiye halklarının birleşik mücadele zemini HDK-HDP ve Rojava devrimi, halkların somut özgürlük umudu olması itibariyle uluslararası komploya verilen en anlamlı yanıttır. Bugün itibariyle partimiz üzerindeki siyasal soykırım politikası ve Efrin işgaliyle ortaya çıkan gerçek ise, uluslararası komplocu siyasetin hala gündemde olmasıdır. 15 Şubat 1999’da Kürt halkının özgürlük mücadelesini ve onun şahsında dünya ezilen halklarının devrimci umutlarını tasfiye etmeye çalışan zihniyet, bugün tüm tasfiye, tecrit ve siyasal soykırım politikalarına inat büyüyen Türkiye, Ortadoğu, dünya devrimsel yürüyüşünü aynı kararlılıkla bitirmek istemektedir. Dolayısıyla komplo lanetine verilecek en tarihi yanıt da Sayın Öcalan’ın bölge ve dünya halklarına armağan ettiği Demokratik Modernite-Demokratik Ulus paradigmasının vücut bulduğu HDK-HDP’de ısrar ve Rojava devriminin savunulmasıdır.

Faşist- gerici AKP-MHP ittifakına karşı, halkların demokratik ittifakını kurarak, birlik ve beraberlik ruhuyla mücadeleyi yükseltmelidirler. 15 Şubat uluslararası komplonun artçı komplolarına karşı direnmenin ve bütün demokratik kazanımlarımızı koruyup geliştirmenin başka da yolu yoktur. Çok iyi bilmekte ve inanmaktayız ki, 15 Şubat uluslararası komplosu, halkımıza karşı Sayın Öcalan'ın şahsında gerçekleştirilmiştir. Dolayısıyla Sayın Öcalan özgür olmadan komplonun gerçek manada boşa çıkartıldığını düşünmek mümkün değildir. Sayın Öcalan'ın özgür olması ve özgür koşullarda halkımıza önderlik yapması, halkımızın özgürlüğü ile eş anlamlı, vazgeçilmez ve ertelenmez mücadele nedenimizdir. Barışın da çözümün de anahtarı budur."

Açıklamada, yine bütün halklara, demokrasi güçlerine ve uluslararası topluma 'barış, kardeşlik, demokrasi, birlik ve ortak yaşam adına 15 Şubat uluslararası komplosuna karşı mücadeleyi yükseltme çağrısı' da yapıldı.