Le Monde: Erdoğan’ın Suriye’deki kaderi Moskova’ya bağlı

Fransız Le Monde gazetesi, giderek daha fazla izole olan Erdoğan’ın kaderinin Suriye’de Moskova’nın elinde olduğunu yazdı.

Marie Jégo imzalı haberde “Suriye’nin kuzeyinde Türk etki alanının devam ettirilmesi Moskova’nın istemine bağlı” dedi.

Gazete, “ABD ile benzeri görülmemiş bir diplomatik krizle karşı karşıya kalan, mali krizle zayıflayan ve parası rekor düzeyde çöken Türkiye’nin yeni ittifak arayışında olduğuna” dikkat çekerek, “Mevcut kriz, 1952’den beri NATO üyesi olan Ankara’yı daha fazla Rusya’nın kollarına sığınmaya itti” yorumunda bulundu.

Lavrov’un bu Pazartesi’den itibaren Ankara’ya planladığı iki günlük ziyarete dikkat çeken gazete, görüşmelerde özellikle İdlib meselesinin gündeme geleceğine dikkat çekti.

Suriye rejiminin Ankara destekli çetelerin bulunduğu İdlib’e yönelik operasyon hazırlığına da işaret eden gazete, “Kendisini muhalefetin hamisi olarak ortaya koyan ve İdlib’de ittifak halindeki silahlı gruplar aracılığı ile kesin bir etkiye sahip olan Ankara, Başar El Esad güçlerinin büyük bir saldırı olasılığına iyi gözle bakmıyor” dedi.

2.5 milyon nüfuslu bu bölgede Türkiye’nin statükonun korunmasından yana olduğunu belirten gazete, “Recep Tayyip Erdoğan, Suriye’nin kuzeyindeki etki alanının bağlı olduğu Moskova’nın emrinde bulunuyor” ifadelerini kullandı.

Washington Enstitüsü’nde Türkiye’ye ilişkin çalışma programı müdürü Soner Cagaptay, “Türkiye artık Amerikan desteğine güvenemediğinden, bu durum Rusya’nın İdlib’deki isyancılara karşı koymak için hayal ettiği bir zamandır. Ankara’nın İdlib’deki Rus planına boyun eğmesi gerekecek” dedi. Ankara’nın İdlib’in kuzeyindeki varlığına karşılık Rus planına uymak zorunda kalacağına dikkat çeken Cagaptay, “Tabi Putin eli açık davranırsa” diye ekledi.