Le Point Erdoğan’ın Fransa’daki taşeronlarını yazdı

Haftalık Le Point gazetesinde yayınlanan ‘Erdoğan’ın Fransa’daki ağları’ başlıklı haberde, Erdoğan’ın diktatörlüğünü kurarken Fransa’daki tartışmalı kurumları nasıl kullandığına dikkat çekiliyor.

Clément Petrault imzalı haberde, Recep Tayyip Erdoğan ve AKP iktidarının Fransa’daki belirli bazı paravan örgütleri üzerinden diktatörlüğü ayakta tutma çabaları irdelendi.

Geçtiğimiz yıl Fransa İslam Dini Konseyi (CFCM) Başkanı Ahmet Oğraş’ın AKP ve Erdoğan’la bağına yer verilen haberde, “Ankara’dan emir almıyorum” iddiasına rağmen Oğraş’ın Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) eski yöneticilerinden olduğu anımsatıldı.

ÖĞRETMENLER ÜZERİNDEN DİNCİ VE MİLLİYETÇİ PROPAGANDA

Haberde, Türkiye’nin Fransa ile imzaladığı 1978 tarihli bir anlaşma kapsamında çoğu ilkokul çağında 16 ila 21 bin arasında Türkiyeli çocuğun Türk öğretmenler tarafından okullarda verilen dersleri aldığı kaydedildi. Bu öğretmenlerin milliyetçi ve dinci kişiler olabildiğine değinen bir Fransız yetkilisinin görüşlerine yer verilen haberde, bunun üzerinde bir kontrol mekanizmasının olmadığına işaret edildi.

Hangi kurumdan olduğu belirtilmeyen yetkili kişi, Türkiye’den gönderilen kitaplardaki dini referanslara değinirken, Fransa’nın normalde bu eğitimlerden beklentilerinin tam tersinin yapıldığını kaydetti. Aynı yetkili, öğretmenlerin aşırı milliyetçi söylemleri nedeniyle Alevi veya Kürt ailelerin çocuklarını Türkçe derslerine göndermediğini söyledi.

RESMİ GÖRÜNEN KURUMLAR ASLINDA SİYASİ ARAÇLAR

Gazeteye konuşan Strasbourg Üniversitesi profesörlerinden sosyolog Samim Akgönül ise, Türk hükümetinin Fransa’da resmi olarak kurulan camiler, konsolosluklar ve sivil toplum kuruluşlarına dayandığını söyledi. Akgönül, tüm bu kurumların gerçekte iktidarı güçlendirmeyi amaçlayan siyasi araçlar olduğunun altını çizdi.

KURDURULAN PARTİLER ÜZERİNDEN ÜLKE SİYASETİ ETKİLENMEK İSTENİYOR

Haberde, Erdoğan’ın Avrupa’daki diasporaya yatırım yapma nedeninin bu kitlenin seçim sonuçlarını değiştirecek düzeyde bir seçmen kitlesi olduğu kaydedilen haberde, Hollanda’da da olduğu gibi Fransa’da kurulan partiye yer verildi. Hollanda’da ‘Denk’ partisi, Fransa’da ise ‘Eşitlik ve Hukuk Partisi (EJP)’ adlı parti üzerinden Türkiyelilerin hükümetin lobi çalışmaları için kullanıldığı dile getirildi.

Le Point haberinde PEJ’in yanı sıra Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) ile COJEP adlı ‘sivil toplum kuruluşunun’ da AKP için açıkça çalıştıkları hatırlatıldı. Gazete, Diyanet Türk İslam Birliği (DİTİB) ile özellikle Doğu Fransa’da yaygın olan Milli Görüş camilerinin de  bu amaçlara hizmet edildiği bilgisine yer verdi.