Maas’ı mecliste topa tuttular

Ankara ziyaretinin ardından Almanya’da tartışma konusu olan Dışişleri Bakanı Federal Meclis’teki oturumda vekillerin ağır eleştirilerine maruz kaldı. Maas ise Türkiye için verilen kararın daha önce yapılan silah anlaşmalarını kapsayabileceğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Heiko Maas’ın katıldığı Federal Meclis’teki oturumda Almanya’nın dış politikası tartışıldı. Oturumda 9 Ekim’den bu yana Kuzey-Doğu Suriye’ye yönelik işgal saldırısını sürdüren Erdoğan rejimiyle ilişkiler masaya yatırılırken, milletvekilleri Maas’a sert eleştiriler yönelttiler.

Türk devletinin saldırısı için “uluslararası hukuku çiğneyen bir işgal” diyen Maas, Ankara’da yaptığı ziyareti savundu. Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yaptığı görüşmede Ankara Türk hükümetine Suriye’den çekilmeleri gerektiğini söylediklerini aktardı. Maas bir türlü uygulanmayan yaptırımları ve Türk cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mülteciler üzerinden yaptığı tehditlere ilişkin ise şunları söyledi: “Suriye’nin kuzeydoğusuna işgal ilk başladığı şekliyle sürseydi Türkiye’ye ekonomik yaptırımlar uygulanmaktan çekinmeyecektik.”

ALMANYA NEDEN AB’NİN AMBARGO KARARINI ENGELLEDİ?

Oturumda söz alan Sol Parti Milletvekili Andrej Hunko ise Maas’a hem Berlin yönetiminin hem de Avrupa Birliği’nin Türkiye yönelik neden ağır yaptırımların olmadığını sordu. Merkel hükümetinin Türkiye’ye yönelik aldığı silah anlaşmalarını durdurma kararının sadece önümüzdeki süreci kapsadığını, Alman Dışişleri Bakanlığı’nın ise 13 Ekim’de AB üyesi ülkelerin hükümetlerine gönderdiği bir yazıyla ortak bir silah ambargosu alınmasına karşı çıktığını hatırlattı.

Hunko’nun eleştirilerine kaçamak cevaplar veren Maas, Türkiye ile yapılan silah anlaşmalarına onayı verilmiş olanların da durdurulması için çalışmaların başlatılacağını söylemekle yetindi. Onayı verilen silahların Türkiye’ye verilmemesi için hukuki imkanların bulunduğunu belirten Maas, hükümet olarak bu konuda hemfikir olduklarını ifade etti.

“Neden AB çapında bir silah ambargosu kararını engellediniz?” sorusuna ise Maas, durumu Türkiye’nin NATO üyeliğiyle açıkladı. Bir NATO partnerine böyle bir ortak kararın alınmasının zor olduğunu savunan Maas, Türkiye’nin NATO’dan dışlanmasının stratejik açıdan doğru olmayacağını söyledi. Alman Dışişleri Bakanı “Gelecekte de Türkiye’nin NATO’da kalmasını istiyoruz” diye konuştu.

MAAS ANKARA’DAKİ TAVRINI SAVUNDU

Maas’a ayrıca Ankara ziyareti sırasında Savunma Bakanı ve iktidar partisi CDU’nun Genel Başkanı Annegret Kramp-Karrenbauer’in Suriye’nin kuzeyinde içinde Almanya’nın da yer aldığı uluslararası güçlerin denetiminde bir güvenli bölge oluşturulması önerisine neden sert şekilde karşı çıktığı soruldu.

Hür Demokrat Partisi (FDP) Grup Başkan Yardımcısı Alexander Graf Lambsdorff (FDP), Maas’ın Ankara’daki basın toplantısında Kramp-Karrenbauer’i hedef alan sözleriyle Alman dış politikasına zarar verdiğini söyledi. Maas ise bu konudaki eleştirileri kabul etmediğini belirterek “Bir gazeteci Kramp-Karrenbauer’in önerisinin Türk tarafıyla görüşmesi sırasında gündeme gelip gelmediğini sordu. Bunun üzerine bu önerinin gündeme gelmediğini anlattım. Üstelik dış politika önerileri konusunda sessiz kalacağımı döşenemezsiniz” diye konuştu.

Oturumda söz alan bir başka Sol Parti Milletvekili Helin Evrim Sommer ise Suriye’nin yeni anayasası çalışmalarına dikkat çekerek, Federal Alman hükümetinin bu konudaki çalışmalarını sordu. Sommer, yeni anayasada özerk Kürt yönetiminin varlığının garantiye alınmasını gerektiğini ifade etti.