Mardin’de 18. gün: İktidarı değiştireceğiz!

HDP’li belediyelerin gasp edilmesine karşı Mardin’de protesto eylemleri 18’inci gününde devam etti. Eylemde konuşan HDP'li vekil Mithat Sincar, “İktidarı değiştireceğiz. Bu ülkeye bunun sözünü veriyoruz. Hukuk karşısında her biri hesap verecek" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin İl Örgütü ve HDP'li milletvekillerinin aralarında olduğu eylemciler, Amed, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerinin gasp edilmesine karşı 18’inci kez bir araya geldi.

Yoğun polisiye tedbirler ve baskılara rağmen Karayolları Parkı'nın girişinde oturan HDP'liler, şarkılar eşliğinde oturma eylemini sürdürdü.

Polis oturma eylemi esnasında halkın kaldırımdan geçmesine izin vermedi. Önceki günlerde olduğu gibi su satıcılarını bile oturma alanına yaklaştırmayan polis eylem yapan grubu ablukaya aldı.

Oturma eylemi şarkılar ve sloganlar eşliğinde yaklaşık iki saat sürdü. Daha sonra basın açıklaması yapıldı.

Kitle adına basın açıklamasını okuyan HDP Mardin İl Eş Başkanı Eylem Amak, direnişlerden vazgeçmeyeceklerini söyledi.

Amak şunları söyledi: “Bilindiği gibi 19 Ağustos tarihinde demokrasinin en temel kriterlerinden biri olan seçme ve seçilme hakkı gasp edildi, demokrasiye darbe yapıldı. Ülkeyi geriye götüren ve sürekli yeni krizler üreten bu tür uygulamalar ilk defa yapılmadı. Eylül 2016 tarihinden itibaren geçen dönem 94 DBP’li belediyeye kayyım atanarak halkın irade beyanı yok sayılmış ve gasp edilmişti.

Seçilmiş Belediye Eş Başkanlarının yerine atandıkları günden 31 Mart 2019 tarihinde yapılan yerel seçimlere kadar hiçbir hukuksal gerekçe göstermeden dile, kültüre, doğaya, ekonomiye, kadınların kazanılmış haklarına, çocukların anadilinde eğitim görmesine saldıran kayyımlar hakkında soruşturma açılıp yargılanmaları gerekirken Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediyelerine yeni kayyımlar atanmıştır. Tam bir kültürel ekonomik ve siyasal kırıma dönüşen kayyım uygulamaları merkezileşme ve tekçi politikalarının bir ürünüdür. Kayyımlar halkın kültürel değerlerinin, anadilinin, doğanın, kadının, sanatın ve Kürt düşmanıdır. Gücünü de Ankara’dan desteklenen cezasızlık anlayışından almaktadır.

AKP-MHP iktidarı son yıllarda otoriterliği büyütürken iki temel ideolojik aygıtı daha devreye koymuştur. Birincisi Tecrit politikası, ikincisi ise kayyımlardır. Partimiz, AKP-MHP iktidarının bütün demokratik kurumları hedef alan bu politikalarının önündeki en büyük engeldir. Bizler demokrasi dışına çıkılmaya ne kadar uğraşılırsa uğraşılsın bu ülkenin karanlığa gömülmemesi için mücadele etmeye devam edeceğiz. Bunu çok iyi bilen siyasi iktidar ise, demokrasi dışı yöntemlerle HDP’nin bütün bileşenlerini ve ittifaklarını hedef almaktadır. Kayyım politikası da ülkeyi soluğu kesilerek geleceksiz bırakmak isteyenlerin, demokrasi düşmanlarının ve Kürt karşıtlarının bir yansımasıdır. Ne kadar hukuksuzluk yapılmak istenirse istensin Kürtler ve dostları demokrasi mücadelesi ile kayyım anlayışına karşı direnecektir.

Haftalardır ülkenin her tarafında kayyım ve onların temsil ettiği anlayışa karşı sokaklarda omuz omuza direndiğimiz halklarımız, kadınlar, gençler, bileşenlerimiz, ittifaklarımız, milletvekillerimiz, kurum temsilcileri, dost siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları, demokratik kitle örgütleri ile birlikte direnmeye devam edeceğiz. Bu kapsamda bugün ve yarın (4-5 Eylül) saat 13:00 ile 15:00 arasında bütün yerellerde 2’şer saatlik Oturma Eylemi düzenleyeceğiz. Bu eylemlilikler bugüne kadar sürdürdüğümüz demokraside ısrarın bir yansımasıdır. Eylemlerimiz kayyımlar geri çekilene, seçilmiş Belediye Eş Başkanları görevlerine dönene kadar sürecektir.”

Okunan basın metni sonrasında söz alan HDP Mardin Milletvekili Mithat Sincar, AKP’nin yenilgiyi hazmedemediğini bununda ardından kayyumlar ile kirli bir darbeye giriştiğini söyledi.

Sincar, “AKP-MHP ittifakı, anayasayı da değiştirerek tek adam rejimini kalıcı hale getirmek istediler. İktidar bu ülkeyi yönetemiyor. Neden? Çünkü halka ve anayasaya karşı hareket ediyorlar. Daha önce atadıkları kayyumları halkın gücü ile gönderdik. Batıda da tüm güçlerine, devlet imkânlarına rağmen kaybettiler. Bizim imkanlarımız bellidir. Bizim hedefimiz bellidir, bu ülkeye barışı ve demokrasiyi getirmek” dedi.

Üç büyükşehir belediyesinin kayyumlar tarafından gasp edildiğini ifade eden Sincar, “Halkın iradesi, tertemiz oyları ve emekleri gasp edildi. Bu gün de HDP iktidarı değiştirmek için yürüyor. Gücümüzü halktan alıyoruz. 7 Haziran’dan ders çıkarmayanlar 31 Mart’a baksınlar. Bu iktidar gidecek. İktidarı değiştireceğiz. Bu ülkeye bunun sözünü veriyoruz. Hukuk karşısında her biri hesap verecek. Kayyum sistemi haram sistemidir. Söz verdik, gidecekler. Umutsuzluk yok. İktidarı gerilettik, şimdi gönderme zamanı” diye konuştu.

Yapılan açıklamanın ardından HDP Mardin İl binasına doğru yürüyüşe geçen grup burada da sloganlar, alkış ve zılgıtlar ile eylemlerini sonlandırdı.