Marsilya’da yüzlerce kişi Türk devletini protesto etti

Marsilya’da Kürt kadınları öncülüğünde yüzlerce kişi kayyum darbesi ve kadına yönelik şiddet protesto etmek için alanlara çıktı.

Cumartesi akşam saatlerinde Canebiere meydanında Marsilya Kadın Meclisi öncülüğünde yapılan yürüyüşe yüzlerce kişi katıldı.

Yürüyüşte TJK-E’nin ‘ özgürlük ve değişim için sende ayağa kalk’ şiarıyla başlattığı eylem selamlandı.

Eylemde kadına yönelik şiddetin politik olduğuna vurgu yapılarak, ‘katliamcıların ve tecavüzcülerin’ devlet tarafından korunduğuna dikkat çekildi.

Okunan bir bildirinin ardından yürüyüşün en önünde genç kadınlar birçok dilde yazılmış ‘değişim ve özgürlük için sende ayağa kalk’ yazılı pankart ile HDP’nin büyük bayrağı eşliğinde yürüyüşe geçti.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterlerinin de taşındığı eylemde tecridin insanlık suçu olduğunu yazan dövizler açan kitle, sık sık Öcalan lehine slogan attı.

Yürüyüş boyunca kadına yönelik şiddet ve kadına dönük saldırılarının devlet kontrolünde olduğunu haykıran eylemciler, AKP/MHP blokunun kadın düşmanı bir yapı olduğunu anlatan bildiriler dağıttı.

Bir saate yakın süren yürüyüşün ardından mitingin yapıldığı Vieux-Port meydanına giriş yapan kalabalık kitle, Kürdistan devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Fransızca konuşmaların ardından Marsilya Kadın Meclisi eş başkanı Leyla Erzirom kitleye hitap etti. Erzirom, konuşmasına TJK-E’nin ‘değişim ve özgürlük için sende ayağa kalk’ kampanyasını selamlayarak başladı. AKP’nin kayyum politikasıyla eş başkanlık sistemini ve Rojava’da kadın öncülüğünde başarıya ulaşan devrimi hedef aldığını belirten Erzirom, AKP/ MHP’nin kadın düşmanı olduğunu söyledi. Yapılan konuşmaların ardından eylem sloganlar eşliğinde son buldu.