MED-DER'in eski Eşbaşkanı Ronî'ye tutuklama

Kürtçe kurumlarına dönük baskınlarda gözaltına alınan MED-DER'in eski Eşbaşkanı Rıfat Ronî tutuklandı.

Amed’de 24 Eylül’de Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER), Payîz Pirtûk ile Anka Dil ve Sanat Eğitim Kooperatifi ile çok sayıda eve yapılan baskınlarda 30 kişi gözaltına alındı. 30 kişi, yüzlerce kişi hakkında yalan beyanlarda bulunan itirafçı Ümit Akbıyık ile 2 gizli tanığın beyanları üzerine gözaltına alındı.

Gözaltına alınan isimlerden 28 kişi serbest bırakılırken, gözaltına alınan Kürtçe eğitmen ve MED-DER eski Eşbaşkanı Rıfat Ronî “örgüt üyesi” iddiasıyla tutuklandı. Tutuklamaya sevk edilen Dilan Güvenç ise adli kontrol tedbiriyle serbest bırakıldı.

 Adli kontrol ile sevk edilen MED-DER eşbaşkanları Şükran Yakut ile Mehmet Remzi Azizoğlu, İpek Oyur, Rezan Aktulum, Beritan Gürbet Orak, Belkisa Süleymanoğlu Bitkin, Şilan Elmas Kan, Mine Karakaş, Mehmet Salih Öngün, Jineoloji Dergisi Yayın Kurulu üyesi Rojda Yıldız, Ayhan Karatekin  Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’nde alınan ifadeleri ardından adli kontrol uygulanmadan, Berivan Duman ise adli kontrol tedbiri ile serbest bırakıldı.