Alman bakan Siemens’in çantacılığını yapmış

Geçtiğimiz hafta Ankara’da temaslarda bulanan Alman Ekonomi Bakanı Altmaier’in gündeminde Siemens’in alacağı ihalelerin olduğu ortaya çıktı. Siemens nihayet 1,5 milyar Euro’luk İstanbul’un enerji sistemini yenileme işini aldı.

Son yıllarda Erdoğan rejimi ve Angela Merkel’in başbakanlığındaki Alman federal hükümet arasında yaşanan kriz ve gerginliklerden artık eser yok. Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz Eylül ayının sonunda başkent Berlin’de yaptığı temaslarda her iki taraf zaten “yeni bir dönemin başladığına” sıklıkla vurgulamışlardı.

Berlin-Ankara arasındaki “yeni bir dönem” ise şüphesiz siyasi, askeri ve ekonomik alanlarında işbirliğini derinleştirmek. Bunun ekonomi alanında nasıl bir şekil alacağına ilişkin temaslarını geçtiğimiz hafta Ankara’da Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier atmıştı. Kalabalık bir heyetle Ankara’da iki gün boyunca temaslarda bulunan Altmeir’in seçilmesi ise şüphesiz tesadüf değildi.

Başbakan Merkel’e en yakın isimlerden olan Altmeir aynı zamanda Erdoğan iktidarıyla gerginliğin zirveye çıktığı dönemlerde bile Türk devletine yönelik övücü ifadeler kullanmış, tansiyonu düşürmeye çalışmıştı. Erdoğan rejiminin Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile görüşen Altmeir’in çantasında ise Alman teknoloji devi Siemens’in alacağı ihaleler olduğu ortaya çıktı.

SİEMENS’E BİR DEV İHALE DAHA

Altmeir’in iki gün boyunca yaptığı görüşmelerin ardından Almanya’da enerjiye ilişkin haberler yapan internet sitesi “energate” Siemens’in İstanbul’un enerji sistemini modernize projesini aldığını duyurdu. Projenin değerinin 1,5 milyar Euro olduğu belirtiliyor. Projenin tamamlanmasıyla da Türkiye’nin en kalabalık kenti İstanbul’da enerjide büyük oranda tasarrufun elde edileceği ifade ediliyor.

Ayrıca Siemens’in aldığı bu projenin sadece İstanbul’la sınırlı kalmayacağı, başarı olunması halinde Türkiye’nin bölgelerinde benzer işleri alması konusunda her iki tarafın görüş birliğine vardığı öğrenildi. Zaten Altmaier Ankara’daki temaslarının ardından “Türkiye ile iyi ilişkiler içinde olmanın Almanya’nın çıkarına” görüşünü dile getirmişti.

Siemens ise son bir yılda Türk devletinden özellikle dev ihaleler almasıyla dikkat çekiyor. Geçtiğimiz yıl da Siemens, Türkiye'nin ilk rüzgar enerjisi yenilenebilir enerji kaynak alanları (YEKA) ihalesini Türkerler-Kalyon konsorsiyumu ile kazanmıştı. Konsorsiyum, 1 milyar doların üzerinde rüzgar tesisi yatırımı yapacak. Geçtiğimiz Nisan ayında ise Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), 1 milyar 700 milyon liralık hızlı tren alımı için Siemens ile sözleşme imzalamıştı.