Melet: Van yasak şehir haline geldi

İHD Van Şube Başkanı Murat Melet, Van’ın yasak şehir haline geldiğini belirterek, yasağın valiliğe bağlı olmadığını, siyasal iktidarın zihninde olduğunu söyledi.

AKP-MHP iktidarı Van’da üç yılı aşkın bir süredir sistematik bir şekilde her türlü eylem ve etkinlik yasağı uyguluyor. 21 Kasım 2016’da başlayan ve süreli hale gelen yasaklar 15 günde bir otomatik bir şekilde uzatılıyor. Eylem ve etkinlik yasaklarına paralel olarak son yıllarda kentte hak ihlalleri arttı. İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi’nin hazırladığı rapora göre Van’da 2019 yılı içerisinde bin 657 hak ihlali yaşandı.

Türkiye’de 2015 yılından bu yana yasakların devam ettiğini belirten İnsan Hakları Van Şube Başkanı Murat Melet, Van’da ve bölge illerinde yasakların OHAL şemsiyesi altında yürütüldüğünü söyledi.

OHAL bittikten sonrada keyfi bir şekilde yasakların devam ettiğini vurgulan İHD Van Şube Başkanı Melet, valiliğin olur kararıyla ayda 15’er gün yasakların uzatıldığını hatırlattı.

2015’ten beri Van’a birçok vali gelip gittiğine fakat bir türlü yasakçı zihniyetin değişmediğine dikkat çeken Melet, “Aslında yasağın valiliğe bağlı olmadığı, yasağın siyasal iktidarın zihniyetinde olduğunu görmüş olduk. Bizler de insan hakları savunucuları olarak bu yasakları her zaman dile getireceğimizi bir daha burada belirtmek istiyoruz” dedi.

‘İKTİDARIN ÖDEVİ SADECE YASAKLAR’

Uzun yıllardır toplumla bağlarının koparılmaya çalışıldığını ifade eden Melet, şöyle konuştu: “Aslında siyasal iktidarın kendine ödev olarak belirlediği konulardan biri de yasaklardır. Siz sivil toplumu ne kadar halktan uzaklaştırırsanız, muhalif düşünceyi, muhalif partileri, muhalif söylemleri ne kadar uzak tutarsanız siyasal iktidar o kadar başarılı olacağı inancı içerisindedir. Topluma ulaşma aracı olan medyayı da bu şekilde engellemeye çalışmaktadır. Çünkü bizler yaptığımız çalışmaları, raporları, söylemek istediklerimizi, mesajlarımızı ancak medya üzerinden aktarabiliriz. Fakat bunların hepsi engellenmiş, hepsi yasaklanmış. Neredeyse içerde yapacağımız basın toplantısına, bir röportaja bile müdahale söz konusudur” şeklinde konuştu.

‘BUGÜNÜN SİYASAL İKTİDARI, YARININ TABELA PARTİSİ OLABİLİR’

“Böylesi yasakçı bir politikanın yürütüldüğü bir ilde, bir bölgede, bir Türkiye’de demokrasiyi artık toplumun vicdanına bırakıyoruz” diyen Melet, şöyle noktaladı:

“Tüm yasakların uygulandığı, ya bendensin ya da hiçsin mantığının tamamen hüküm sürdüğü bir şehirde İnsan hakları savunucuları olarak her zaman her yerde siyasal iktidar kim olursa olsun, muhalefet kim olursa olsun sözümüz sakınmadık, bundan sonra da sakınmayacağız. Bugünün siyasal iktidarı yarının tabela partisi olabilir. Bu yüzden buradan siyasal iktidara bir çağrımız var: Gelin yok yakın iken Türkiye’deki tüm yasakları kaldırın, Türkiye’yi daha demokratik daha barışçıl hale getirelim.”