Mercedes Benz Türk A.Ş'den vergi vurgunu

Mercedes Benz Türk A.Ş, 46 binden fazla aracı kamyonet diye Türkiye'ye soktu.

Mercedes Benz Türk A.Ş 2014 yılı ve öncesinde 46 bin 450 binek aracı, kamyonet olarak Türkiye'ye sokarak milyarlarca lira vergi kaçakçılığı yaptığı ortaya çıktı.

2014 yılında Mercedes Türk. AŞ'de başlatılan Sanayi Bakanlığı müfettişleri tarafından yapılan incelemede, Mercedes Benz Türk Ticaret A.Ş'nin 46 bin 450 adet binek aracını, kamyonet olarak göstererek vergi kaçırdığı tespit edildi. Sanayi Bakanlığı müfettişi Mehmet Usta tarafından yapılan incelemede, 2014 yılı ve öncesinde Vito, Viano ve Sprinter markalı araçlara gümrük beyanında Kamyonet olarak gösterilerek ihraç edildiğini, bu araçların Türkiye'de tescilleri esnasında Maliye Bakanlığı'na ödenmesi gereken ÖTV, KDV, MTV ve diğer vergileri eksik ödediği açığa çıktı. Hazırlanan bu raporda, bu araçların eksik beyanı nedeniyle milyarlarca lira vergi kaçırıldığına da yer verildi.

Sanayi Bakanlığı tarafından tespit edilen bu vergi kaçakçılığı konusunda ne tür işlemler yapıldığı bilinmez iken, MHP Hatay Milletvekili Mehmet N. Ahrazoğlu tarafından, Maliye Bakanı tarafından yanıtlanması istemiyle Hükümete verilen soru önergesini ise Maliye Bakanı Naci Ağbal, Vergi mahremiyetini gerekçe göstererek yanıtlamadı.

Maliye Bakanı Ağbal tarafından verilen yanıtta, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu 213 maddesi gerekçe gösterilerek "Bu kanunda yazılı vergi mahremiyetine uymaya mecbur olan kimselerden bu mahremiyeti ihlal edenler, Türk Ceza Kanunu'nun 239 maddesi hükümlerine göre cezalandırır" dedi.