Merkel hükümeti Erdoğan rejimiyle ilişkilerini güçlendiriyor

Erdoğan iktidarının Enerji Bakanı Berat Albayrak’ı ağırlayan Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier, her iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da derinleşeceğini söyledi. Albayrak ise Alman bakanına “Eski dostum” diye hitap etti.

eçtiğimiz yıl Angela Merkel’in başbakanlığındaki Alman federal hükümet ile Erdoğan iktidarı arasında yaşanan kriz ve gerginlikleri bir anda unutan her iki ekonomi yoluyla ilişkilerini daha da güçlendirme yolunda. Türk Enerji Bakanı Berat Albayrak bu amaçla dün başkent Berlin’de Merkel hükümeti tarafından ağırlandı.

Albayrak, Merkel’in ekibindeki en önemli isim olan Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier görüştü. Geçtiğimiz Mart ayında iş başı yapan yeni Merkel hükümetinin Erdoğan iktidarıyla yaptığı ilk üst düzey görüşme niteliği taşıyan Albayrak’ın ziyaretinde ekonomi alanlarında yeni pazarlıklar ve anlaşmalar için mutabakat sağlandı.

Enerji Bakanlığı’nda yapılan görüşmenin ardından her iki bakan basının karşısına çıktı. Türk ve Alman bakanın samimi bozlar vermesi dikkat çekti. Toplantıda ilk sözü alan Altmaier, ilişkilerin güçlendirilmesi ve derinleştirilmesi konusunda Albayrak ile hem fikir olduklarını söyledi. Albayrak ile kapsamlı ve ayrıntılı bir görüşmede bulunduklarını belirten Alman bakan hem enerji ve hem de ekonomi alanında daha güçlü bir işbirliği içinde olacaklarını bildirdi.

Erdoğan rejiminin rehin tuttuğu Alman vatandaşlarının serbest bırakılması sürecinde yapılan kirli pazarlıklarda önemli bir rol oynayan Altmaier, uzun süredir yapılamayan Türk-Alman Enerji Forumu'nun da önümüzdeki aylarda bakanlar düzeyinde gerçekleştirilmesi için hazırlıkların başlatılması yönünde karar aldıklarını belirtti.

Albayrak ise konuşmasına Altmaier’i överek başladı. Alman bakan “Albayrak’ı Türk hükümetiyle yaşadığımız gerginlikler sırasında tanıdım” derken Albayrak ise Altmaier ile geçmişe dayanan dostluğu ve hukuku bulunduğunu öne sürdü. Alman bakan için “Kıymetli dostum” ifadesini kullanan Albayrak, her iki ülke arasındaki ortaklığın vazgeçilemez olduğunu söyledi.

Albayrak sözlerini şöyle sürdürdü: “Çok önemli ve çok faydalı görüşme gerçekleştirdik. Türkiye olarak biz, özellikle Almanya'da hükümet kurulduktan sonra, ilişkilerdeki yeni dönemin 2017 yılına göre çok daha gerçekçi, rasyonel ve iki ülkenin faydasına olacak bir şekilde gelişmesini istiyoruz. Türkiye'nin terörle mücadele ve mülteci krizi konularında üstlendiği rol ile hem Avrupa hem de Almanya'nın güvenliği bakımından önem taşıyor” diye konuştu.