Merkez Bankası yılsonu enflasyon tahmini yükseltti

Nisan ayında yılsonu enflasyon beklentisini 8.4 olarak açıklayan Merkez Bankası bugün yaptığı bir toplantıyla tahminini 5 puan artırarak 13.4’e çıkarttı.

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, yılın üçüncü enflasyon raporunu açıkladı. Çetinkaya enflasyon tahminlerinin artmasına gerekçe olarak TL'deki değer kaybının yanı sıra petrol ve emtia fiyatlarındaki artış TÜFE'deki yükselişte etkili olduğunu ifade ederek rapordaki rakamları şöyle anlattı:

“2018 yılsonuna dair tüketici enflasyonu tahmini Nisan Enflasyon Raporu’na göre 5 puan yukarı yönlü güncellenerek yüzde 13,4’e yükseltildi. Söz konusu güncellemenin 2,3 puanı petrol fiyatları ve döviz kuru kaynaklı gelişmelere bağlı olarak Türk lirası cinsinden ithalat fiyatları varsayımının yukarı çekilmesinden kaynaklandı. Bu güncellemede, akaryakıt dışı enerji fiyatları üzerindeki petrol ve kur kaynaklı maliyet unsurlarının etkileri de dâhil edildi.”

GIDA VE ALKOLLÜ İÇECEK FİYATLARININ ARTMASI DA ETKİLEDİ

Çetinkaya ayrıca yüzde 7’den yüzde 13’e güncellenen gıda fiyatlarının da yılsonu tüketici enflasyonu tahmini güncellemesine 1,4 puan katkıda bulunduğunu aktararak şunları söyledi:

“Yılın ikinci çeyreğindeki yüksek oranlı tahmin sapması ve fiyatlama davranışlarındaki bozulma enflasyon tahminine 1,3 puan katkıda bulunuyor. ÖTV artışı sonucu alkollü içecek fiyatlarındaki artış da güncellemenin 0,1 puanlık kısmını oluşturuyor. Ayrıca, bir önceki Rapor dönemine göre aşağı yönlü güncellenen çıktı açığı 2018 yılsonu tahminini 0,1 puan aşağı çekiyor.”

TÜİK’in Haziran ayında açıkladığı enflasyon oranları da son 15 yılın en yüksek seviyesinde gerçekleşmişti. TÜİK açıklamasına göre Haziran'da enflasyon yüzde 3,03 oldu. TÜFE’de 2018 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 2,61, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 9,17, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15,39 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 11,49 artış gerçekleşti.