Mersinliler AKP'ye karşı sandığa gidiyor

Mersin, tarım kentinden çok bir beton kente dönüştü. Mersinliler, bu seçimlerde tercihini yeni isimlerden yana kullanacak gibi görünüyor.

Yerel seçimlere günler kala Mersin’de siyasi hava tam anlamıyla ısındı diyebiliriz. Doğu Akdeniz’in en gelişmiş tarım kentlerinden biri olan Mersin, aynı zamanda bir liman kenti özelliğini de taşıyor. Mersin Büyükşehir’de geçmiş dönem hiçbir hizmet yapılmamış olması ve şehrin tarım kentinden çok bir beton kente dönüştürülmesinden dert yanan bölge halkı, bu seçimlerde tercihini yeni isimlerden yana kullanacak gibi görünüyor.

Mersin, 1990’lı yıllarda devletin bölgedeki zorunlu köy boşaltmalarının sonuçlarıyla tanışan şehirlerden biriydi. Bölgede en şiddetli çatışmaların yaşandığı '90’lı yıllarda binlerce Kürt, hem bölgeye yakınlığı hem ılıman iklimi hem de iş imkânlarından dolayı Mersin’e göç etti. Yörüklerin, Arapların, Alevilerin, Sünnilerin yaşadığı Mersin, Kürtlerin göç etmesiyle birlikte daha kozmopolit bir yapıya kavuştu.

SOKAK İŞSİZLİKTEN YANA DERT YANIYOR

Mersinlilere, yerel yönetimler ve seçimlere ilişkin tutumlarını sorduk...

Mersin’deki en temel ve büyük sorunun işsizlik olduğunu ifade eden İpek Pozcu, yöneticilerin vaatlerini yerine getirmemesinden şikâyetçi. Pozcu, “İşsizlik sorunun yanı sıra hava alanı sorunumuz da çok büyük. Burası büyük ve gelişmiş bir şehir ama havaalanı için her defasında Adana’ya mecburuz. Bir diğer önemli sıkıntı ise turizm sorunudur. Bu alanda fazlasıyla güzel ve yeterli bir şehir olmasına rağmen, yöneticilerin önemsememesinden dolayı Mersin sönük kalıyor” dedi.

‘YETERLİ BİR ALTYAPI ÇALIŞMASI YOK’

Pozcu, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Yeterli bir altyapı çalışması yok. Burası ikliminden dolayı her sene fazlasıyla yağmur alan bir şehirdir. Ama buna rağmen her sene önlemler yetersiz kaldığından sel baskınları yaşanıyor. Her ne kadar kriz yok dense de tüm Türkiye’yi etkileyen büyük bir kriz sorunu var. Ekonominin rahatlaması için öncelikle bu hükümet ve yöneticilerinin kendi halkı ile barışık olması lazım. Burhanettin Kocamaz’ın çalışmalarını beğeniyordum ama son olanlar, büyükşehir otogarında dönen rant hesapları yüzünden ciddi tepkiler aldı ve halk tüm yaşananlara karşılık cevabını sandıkta verecek.”

Mersin’de var olan sorunların aslında tüm ülkenin temel sorunlarından olduğunu ifade eden Kıvanç İlen, geçmiş genel seçimlerde Mersin’in her ilçesinde farklı partilerin belediyeleri almasını da bütünleşememe sorunu olarak değerlendirdi. Eskiden seçim öncesi belediyelerin yoğun bir belediyecilik çalışmaları olduğunu hatırlatan İlen, “Bu sene baktığımızda seçimden sonra zaten yatacak olan belediyeler, seçim öncesi de bir hizmette bulunmuyor. En azından seçim öncesi üç beş hizmet görürdük! Artık onu da yapmaz oldular” şeklinde konuştu.

'AKDENİZ'DE HDP, BÜYÜKŞEHİRDE CHP'

İlen, Akdeniz’de HDP, büyükşehirde ise CHP’den yana oy kullanacağını söyledi. İlen, “Seçilecek olan parti kim olursa olsun, kişi, parti ayrımı yapmadan sadece halka hizmet etmeli. Öncelikle iş alanları oluşturacak projeler başlatmalı. Daha sonra gerçekten bir oturup, Mersin için neler yapılabilir diye oturup düşünmeli” dedi.

Daha önce yönetime gelenlerin göze gelecek bir iki çalışma dışında hiçbir şey yapmamasından dert yanan Çiçekçi Kamuran Kesen ise, “Gelenler şu trafik sorununa Allah için bir el atsın yahu! Nedir bu Mersinlilerin çektiği yıllardır... Sadece seçim zamanı halkın kapısını çalan yönetim de istemeyiz. Bu toprağın insanıyım diyen burası için çalışır, bir şeyler yapar” şeklinde konuştu.

Son olarak, pazarların pahalılığından yana şikâyetini dile getiren Saliha Esnek, “Burası sorunlar yumağı haline gelmiş. Şu yollara bir bakın. Yapıyorlar ama çürük malzeme mi kullanıyorlar nedir? Her yağmurda aldığı hal bu oluyor. Dökülüyor yollar” dedi.