MHK’den Seyfo soykırımın yıldönümüne ilişkin açıklama

MHK: Bu soykırımı kabul edinceye kadar mücadelemizi bu ırkçı devlete karşı sürdüreceğiz.

Ermeni ve Süryani soykırımının 102’inci yıl dönümüne ilişkin yazılı bir açıklama yapan Mezopotamya Halklar Kongresi, bundan 102 yıl önce Osmanlı İmparatorluğu’nun Anadolu ve Mezopotamya coğrafyasında yaşayan yerleşir Hristiyan halklara karşı bir soykırım gerçekleştirdiğini belirtti.

Bu soykırımda 1.5 milyon Ermeni, yarım milyon Asuri-Süryani’nin katledildiğini hatırlatan Mezopotamya Halklar Kongresi açıklamasında şunlara yer verdi: “Yüzbinlerce insan da ya Müslümanlaştırıldı ya da yerlerinden dünyanın dört bir yanına dağılmak zorunda bırakıldı. Bu katliamda rol alan İttihat Terakki Cemiyeti, Teşkilatı Mahsusa ve Hamidiye Alayları insanlık suçu işlediler.

102 yıl önce bu soykırımı yapanların devamı olan bugünkü Türkiye Cumhuriyeti devletinin zihniyeti aynı zihniyettir. Bu devletin sembolü durumunda olan Cumhurbaşkanı eğer Müslüman olmayan halklara halen ‘gavur’ diyorsa burada büyük sorun vardır. Meydanlara topladığı kalabalıklara ve televizyonları başında onu seyredenlere, tek millet, tek vatan, tek devlet, tek dil’ den söz ediyor. Adeta bu kitlelere Türklerin dışında kimse yok diyor. Yani inkar devam ediyor.

TC devleti soykırımın yıldönümü yaklaştığında bu konuyu tarihçilere bırakmak lazım, bu tarihçilerin işidir diyor. Tarihçi sadece tarih yazan değildir. Olayların pratiğini yaşayanlar en büyük tarihçidir. Asuri-Süryaniler de bu katliamın yüzlerce tanığının bizzat yaşadıkları canlı anlatımlar var. Bir asırdır bu anlatımlarla ve bu acılarla yaşayanlar var. TC devleti o acıyı hissedenlerle bir diyalog başlatıp görüşmelidir. Bu diyalog başlamadan ve 1915 ile yüzleşilmeden, Türkiye Cumhuriyeti devleti soykırımı kabul edip kurbanlardan ve Ermeni, Asuri-Süryani, Pontus halklarından özür dilemeden, gasp edilen köyleri, kiliseleri, manastırları, okulları ve malları sahiplerine iade edilmeden bu yara asla kapanmayacak ve bu halklar uluslararası alanda Türkiye’ye bela olmaya devam edecektir. Bugüne kadar uluslararası alanda yapılan çalışmalar soykırımın yerel belediyelerde, ulusal parlamentolarda kabulü sağlandı. Bundan sonraki çalışmalar hükümetlerin soykırımı kabul etmeleri doğrultusunda devam edecektir.

Seyfo Soykırımın 102. yılına girerken, bu soykırımı hazırlayan ve uygulayan ve halen bunu ‘sözde’ diye tanımlayan bugünkü Türkiye cumhuriyeti devletini şiddetle ve nefretle kınıyoruz.

Bu soykırımı kabul edinceye kadar mücadelemizi bu ırkçı devlete karşı sürdüreceğimizi tüm dünya kamuoyuna duyurmak isteriz.”