Mısırlı parlamenter: Erdoğan uluslararası kurumlarda yargılanmalı

Mısır Parlamentosu Üyesi Mustafa Bekri, Müslüman Kardeşler'in öncülerinden olduğunu söylediği Tayyip Erdoğan'ın, uluslararası kurumlarda yargılanması gerektiğini belirtti.

Mısır Parlamentosu Üyesi ve El Isbui Gazetesi Başyazarı Mustafa Bekri, Türkiye’nin Müslüman Kardeşler ve terörist gruplarla ilişkisi ve bölgedeki gelişmelere dair ANF’ye konuştu. 

Bekri, Erdoğan'ın İhvan'ın Uluslararası bir üyesi olduğunu söyledi ve yargılanması gerektiğini söyledi.

Türkiye ve Müslüman Kardeşler örgütü arasında nasıl bir ilişki var? İlişkileri çok mu derin?

Türkiye ve Katar’ın Mısır ve diğer tüm Arap ülkeleri üstündeki etkisi gizli saklı bir durum değil ve herkes tarafından biliniyor. Özelilikle de Müslüman Kardeşler ilişki çerçeveleri ve ortaklıkları sır değil. Recep Tayyip Erdoğan ve bu örgütün lideri arasındaki ilişkilerin ne kadar üst düzeyde olduğunu gördük. Erdoğan çok kere Mısır’a gelmiş ve Müslüman Kardeşler’le toplantı almıştır. Erdoğan Müslüman Kardeşler'i koruyor ve öncülerinden biridir. Türkiye’deki birçok televizyon kanalı fitne kültürünü yayıyor. Aynı zamanda Mısır rejimi ve kurumlarına karşı kışkırtma yapıyorlar. Bu ilişkiler hiçbir biçimde gizlenmiyorlar, ideolojik ve düşünsel karekterde birbirlerine yakın duruyorlar. Aynı zamanda Türkiye Müslüman Kardeşler’e mali destek de sunuyor. Aynı tutum Gazze'de, Filistin’de de daha önce vardı. Erdogan Müslüman Kardeşler’in bir kolu olan Hamas’ı destekliyordu.

Doğru olan şu ki, Erdoğan Osmanlı İmparatorluğu'nu kurma hevesinde. Açgözlülüğü Arap ülkelerinde net bir biçimde görülüyor. Düşünceleri herkes tarafından çok açık bir biçimde görülüyor.

Mısır’da Müslüman Kardeşler egemen olduğunda Erdoğan’la olan ilişkilerini pekiştirdiler. Bu sebeple Mısır ilişkilerini gözden geçirdi ve Erdoğan’dan müdahale etmesi beklendi. Bu, Katar için de geçerli. Katar İstihbarat Şefi çoğu zaman Kahire’yi ziyaret ediyordu, Müslüman Kardeşler’le toplanıyordu, El- Cezîre kanalı üzerinden kışkırtma yapıyordu. Karışıklıklarda büyük rolleri vardı, Irak’ta da böyleydi; terörist gruplara ulaştılar, Hizbulllah’a ulaştılar. Suriye, Lübnan ve diğer bazı ülkelerde karışıklık çıkardılar, Türkiye ve Katar’ın buralardaki karışıklıklarda rolleri büyük.

Hepimiz biliyoruz ki Türkiye, söz konusu bölgeler özgürleştirildikten sonra Suriye ve Irak’tan kaçan DAIŞ teröristlerini kendi sınırlarından geçirip, oralarda karışıklık çıkarmak, Mısır sınırlarına ulaşmak için gemilerle Libya’ya gönderdi.

Türkiye töröristlere kapılarını açtı, tüm teröristleri Suriye, Irak topraklarına geçirdi, geçiş yollarını kolaylaştırdı ve tüm ihtiyaçlarını giderdi. Bu suçlarından ötürü Erdoğan’ın uluslararası kurumlarda yargılanması gerekir. Suriye, Irak, Mısır, Libya gibi birçok ülkede insanlar Erdoğan’ın bu suçlarının kurbanı oldular.

Uluslararası alanın Erdoğan’a müdahale etmesi gerekir, terörün temel sorumlulardan olan Türkiye’ye müdahale etmesi gerekiyor.

Bu durumdan çok şikayetçiyiz, Arap Cumhuriyeti Türkiye ve Katar’a yönelik herhangi bir tutum görmedik. Türkiye’nin İslam Kongresi’ndeki üyeliği sona erdirilmeli ve aynı zamanda Katar’ın da.

Mısır’da Müslüman Kardeşler’in iktidarda olduğu dönemde Türkiye ve Müslüman Kardeşler arasındaki ilişkilere dair elinizde bilgi, belge var mı?

Elbete, bu hiç kimseden gizlememiştir. Rabie Meydanı'nda bakın, neler oldu... Türkiye'nin bunun için çabası ne oldu? Erdoğan Mısır'ın şu an var olan iktidarına ‘darbeci’ diyor. Bazen uluslararası alanda Türkiye ve Mısırlı yetkililer arasında gerginlikler yaşanmaktadır. Çünkü şimdiki Mısır yönetimi, Türkiye'nin rolünü iyi bilmektedir.

İhvan üyeleri kaçmaya başladıkları zaman, birçok yönden ortalığı karıştırmak için devreye girdiler, El-Şeriq, Mikemilin ve birçoklarında yaptıkları gibi.

Türkiye ile Katar'ın kol kola girerek terör örgütleri için buluşma zemini yaratıklarını rahatça söyleyebilirim. Bu iki ülkenin Mısır'ın içinde bulunan terör örgütlerini yönlendirdiğini belirtebilirim. Mısır halkına ve ülkenin güvenlik güçlerine yönelik kirli saldırılar gerçekleştirmek için bu terör örgütlerine haber gönderiyorlar.

Acaba neden Türkiye, ülkesinde bulunan İhvan üyelerini teslim etmiyor?

Erdoğan uluslararası yasalara ve onların işleyişine inanmıyor. Türkiye'de o askeri darbe gerçekleşince, Erdoğan ülkede insanlık dışı uygulamaları devreye koymuştur. Askerleri tutuklamış, hakimleri görevden almış ve birçok gazete ile televizyonu kapatmıştır. Ülkede halk diktatörlüğün esareti altına alınmıştır. Bunlar İhvan El Müslim'in uluslararası parçalarıdır. Onun için de bunlar Suriye'nin bir parçasını koparıp Türkiye'ye ekleme çabasındalar. Bunun ile birlikte İncirlik Üssü gibi askeri bir üssü güvenli bölge adı altında kurmak istiyorlar. Ben umuyorum ki, Türk milleti uzun bir dönem sesiz kalmayacaktır ve Erdoğan rejimin yaptıklarına karşı başkaldıracaklardır.

İhvan örgütü, Erdoğan için Kürtlere karşı bir şeyler yapıyor mu?

Biz çok iyi biliyoruz ki Erdoğan Kürtlere yönelik zorbalık yapıyor. Benim inancıma göre onun pratiği ırkçı bir pratiktir. Onun 'Türkiye'nin güvenliği için yapıyorum' söylemi tamamen asılsızdır. Kürtler Türkiye toplumunun önemli bir bölümünü oluşturmakta. Onun için Türkler ile aynı haklara sahip olmalıdırlar. Partileri ve görüşleri olmalı, siyasi ortaklık hakları olmalı.

Erdoğan'ın Rabia işareti için ne diyorsunuz?

Erdoğan İhvan El Müslim'in uluslararası bir üyesidir. Onun için Rabia işaretini yapıyor. Bir devlet başkanı özelliklerini taşımıyor. Karmakarışık biriyle karşı karşıya olduğumuzu bilelim.