Mızraklı: Onları ürküttük

Demokrasi Nöbeti'nde konuşan Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Adnan Selçuk Mızraklı, "Biz onları ürküttük. Tekçiliğe karşı halklaşan bir anlayış var" dedi.

Amed Büyükşehir Belediyesi (DBB) karşısındaki Lise Caddesi üzerinde 32 gündür devam eden Demokrasi Nöbeti'ne, HDP milletvekilleri, Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, Azadi Partisi Genel Başkanı Ayetullah Aşiti, siyasi parti temsilcileri, belediye eşbaşkanları, sivil toplum örgütü yöneticileri, TJA aktivistleri, Barış Anneleri Meclisi üyelerinin yanı sıra yüzlerce kişi katıldı. Nöbetin yapıldığı alana çıkan yollar, polis bariyerleriyle çevrilerek çift yönlü araç trafiğine kapatıldı, sokakların başlarına zırhlı araçlar ve TOMA'lar konumlandırıldı. "Bedenime irademe dokunma" tişörtleri giyen TJA’lı kadınlar, "İtaat etmiyoruz, susmuyoruz, korkmuyoruz" sloganları eşliğinde alana gelerek yerlerini aldı. "İrademe dokunma" pankartının açıldığı nöbette kitle, sık sık alkış çaldı, zılgıt çekti ve slogan attı. Kürtçe direniş şarkıları eşliğinde iki saat süren nöbettin ardından basın açıklaması yapıldı.

‘İRADEMİZE SAHİP ÇIKIYORUZ'

TJA aktivisti Besire Narin, "Kadınların üzerinden ellerinizi çekin. Biz irademize sahip çıkıyoruz. Eşbaşkanlar görevlerine iade edilsin” dedi. Uluslararası kamuoyuna çağrıda bulunan Narin, “Uluslararası kamuoyu ellerini bize versin. Bu hukuksuzluğa birlikte son verelim” dedi.

'DİN ADI ALTINDA TOPLUMU KANDIRIYORLAR'

Azadi Partisi Genel Başkanı Ayetullah Aşîtî, konuşmasına Kur-an’ı Kerim’den ayetler okuyarak başladı. İrade olarak kayyumu değil Adnan Selçuk Mızraklı’yı seçtiklerini belirten Aşîtî, AKP’ye uyarılarda bulunarak, “Bir toplumun sosyolojisini bilmezseniz, siyaset de yapamazsanız. Bu sosyolojiyi dikkate almazsanız, yürüttüğünüz siyaset de başarılı olmaz” diye konuştu. Din adı altında toplumun aldatıldığını aktaran Aşîtî, “Kürtlerin iradesi eziliyor. Kayyum atarak yok saydığınız irade bir memur değil halkın seçtiği iradedir. Türkiye’de demokrasi yok, sadece adı var” diyerek tepkisini dile getirdi.

'KADIN KAZANIMLARI HEDEFTE'

HDP Amed Milletvekili Semra Güzel de 2016 yılında DBP’li belediyelere atanan kayyumları hatırlatarak, “Kayyumlar, 2 buçuk yılda belediyeleri nasıl talan ettiklerini gördük. 2 buçuk yıl boyunca halkın iradesi yok sayıldı, şimdi de yok sayılıyor. Kayyum hukuksuzluğun adıdır” şeklinde konuştu. Kayyumların hedefinde kadın kazanımlarının olduğunu belirten Güzel, “O günde kadın kazanımları hedefteydi bugün de. Eşbaşkanlık demokrasiye giden yoldur. Değerlerimize saldırdığınız için kadına yönelik taciz, tecavüz ve şiddet arttı. Eşbaşkanlık ve kadın kazanımlarımızı savunacağız. Haykırıyoruz, eşbaşkanlık bizim mor çizgimizdir” ifadelerini kullandı.

'HERKES İLERİ, TÜRKİYE GERİ GİDİYOR!'

Eşbaşkan Mızraklı da 1934 yılında Türkiye’de kadına seçme ve seçilme hakkının verildiğini belirterek, “Bununla övünen anlayış, kadının yeri evinin içidir anlayışına dönüştü. Her ülkede kadın kazanımları ileri giderken bizim ülkede geriye doğru gitti” dedi. Halkın beklentisinin olduğu sürece yerel yönetimlerin güçlü bir şekilde yaşayacağının altını çizen Mızraklı, “Halk için çalışmalarını sürdürdüğünüzde katılımcı demokrasi gelişir. Biz onları ürküttük. Tekçi anlayışa karşı halklaşan bir anlayış var. Her ne yapıyorsanız yapın, insanların yüzüne bakabilecek işler yapın. Eğer bunu yapmazsanız, halkın yüzüne de bakamazsınız” dedi.

Belediyede, kendi yönetimlerinde olduğu dönemde yaptıkları hizmetlere dönük soruşturmaların açıldığını aktaran Mızraklı, “Ama bu soruşturmalar, onların yüzlerine çarptı. Yürütmenin durdurulması için İdare Mahkemesi’ne başvurduk. Mahkeme, 11 Eylül’de İçişleri Bakanlığı’ndan savunma istedi. Bakalım ne cevap verecekler” dedi.

Çarşamba günü AİHM’de HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın görülen davasına dikkat çeken Mızraklı, “Dün Strasbourg’da AİHM’de söyleyecek sözleri olmayan avukatların yerine Almanya’dan avukatlar katıldı. Bunlara karşı da 6 cihan parçası, o salonu onlara dar etti. Bir kere daha tarih önünde nasıl mahkûm olacaklarını göreceğiz” dedi.

'DÜŞEN SİZ OLUYORSUNUZ!'

Kayyum atanmasıyla belediyenin kasasında 7 milyon (trilyon) olduğunu dile getiren Mızraklı, “Bize, paralar oraya buraya gidiyor diyenler, belediyenin kasasında 7 trilyon var. Utansınlar, o para onlara haram zıkkım olsun” şeklinde konuştu. Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun 'Terörle mücadele defterleri açılırsa birçok insan, insan yüzüne çıkamaz' sözünü hatırlatan Mızraklı, “Hepinizin günahlarını biliyoruz. Hiçbirini de unutmuyoruz. Hesabını bir gün soracağız. Kobanê düşmedi ama siz düşüyorsunuz farkında mısınız? En büyük rehber irademizdir, irademiz ise özgürlüğümüzdür. Konuşmamı Ape Musa’nın sözüyle bitiriyorum. Edî bes e” dedi.

Mızraklı, belediye yönetiminde kaldıkları dönemde yaptıkları işler ile ilgili Cumartesi günü geniş kapsamlı basın toplantısı yapacaklarını ifade etti.

Demokrasi Nöbeti, yapılan 10 dakikalık oturma eylemiyle son buldu.