Mültecileri isteyen belediye başkanı ölümle tehdit ediliyor

Almanya’nın Köln ve Bonn belediye başkanlarıyla Başbakan Merkel’e “Akdeniz’de kurtarılan mültecileri biz alırız” şeklinde ortak mektup yazan Düsseldorf belediye başkanı Thomas Geisel ölüm tehditleri almaya başladı.

İtalya’nın sınırlarını mültecileri taşıyan gemilere kapatması ardından Akdeniz’de yaşanan insanlık dramının son bulması ve kurtarılan mültecilerin Almanya tarafından kabul edilmesi için ülkenin önde gelen üç büyük kenti Köln, Düsseldorf ve Bonn’un büyükşehir belediye başkanları geçtiğimiz hafta bir inisiyatif başlatmıştı.

Başbakan Angela Merkel’e hitaben ortak bir mektup kaleme alan Düsseldorf Büyükşehir Belediye Başkanı Thomas Geisel, Bonn Büyükşehir Belediye Başkanı Ashok Sridharan ve Köln Büyükşehir Belediye Başkanı Henriette Reker mültecilerle her türlü dayanışmaya hazır olduklarını belirtmişlerdi.

Merkel’in Akdeniz’de kurtarılan mülteciler için harekete geçmesini isteyen belediye başkanlarının başlattığı inisiyatife daha sonra Potsdam, Wuppertal ve Stuttgart kentlerinin büyükşehir belediye başkanları da destek vermişti. 6 şehrin belediye başkanı Almanya’ya getirilecek yeni mültecilerin eyaletlere dağıtılmaması halinde, bunların kentlerine gönderilmesini talep etmişlerdi.

TEHDİTLERE İLİŞKİN SORUŞTURMALAR BAŞLATILDI

Ancak inisiyatifin ardından yabancı düşmanı kesimler ve ırkçıların özellikle Düsseldorf’un Sosyal Demokrat Partili (SPD) belediye başkanı Thomas Geisel’i hedef almaya başladıkları öğrenildi. Merkel’e yazılan mektuba gösterilen tepkileri SPD’nin yayın organı “Vorwärts” için kaleme alan Geisel, çok sayıda ölümle tehdit mesaj ve telefonlarını aldığını bildirdi.

Bir kesimin açıkçı kendisini sert şekilde eleştirdiğini, bir grubun da sürekli bürosunu arayarak ölümle tehdit ettiğini açıklayan Düsseldorf belediye başkanı Geisel, tehditlerin güvenlik birimlerine aktarıldığını ve soruşturmalar açıldığını yazdı. Korku, tehdit ve ulusal alerjilerle mülteci krizinin çözülmeyeceğini belirten Geisel, ortak dayanışmanın önemin dikkat çekti.

Belediye başkanları “Mültecileri istiyoruz” mektubundan dolayı İçişleri Bakanı Horst Seehofer ve federal hükümetin ortaklarından muhafazakar parti CSU’lular tarafından açık şekilde hedef gösterilmişlerdi. Seehofer başkanların popülist bir yaklaşım içinde olduklarını öne sürmüştü.