'Mültecilere karşı ırkçılığın sorumlusu iktidar'

Göçmenlerin Ulusötesi Mücadele Günü dolayısıyla Kadıköy’de bir araya gelen 25 kurum, AKP'nin iki yüzlü politikalarını protesto etti.

17 Ekim Göçmenlerin Ulusötesi Mücadele Günü dolayısıyla bir araya gelen 25 kurum, Kadıköy Süreyya Operası önünde eylem düzenledi. HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri’nin katılımıyla gerçekleştirilen eylemde, “Sınırsız, sınıfsız, sürgünüz, sömürüsüz bir dünya! Birlikte yaşamak istiyoruz” yazılı pankart açıldı, Türkçe, Arapça ve İngilizce “Irkçılık öldürür, barış yaşatır” yazılı dövizler taşındı. 25 kurum adına açıklama Deniz Şensöz tarafından okundu.

‘YASAL STATÜ TANIMADIĞI İÇİN ÖLÜME SÜRÜKLENİYORLAR'

Şensöz, neredeyse her gün göçmenlerin ve mültecilerin ölüm haberlerine tanıklık edildiğini söyledi.
Türkiye’nin mültecilerin yasal statüsünü tanımamasının bir sonucu olarak, tehlikeli yolculuklara girişmek zorunda kalan göçmenlerin kitlesel olarak ölüme sürüklendiğini vurgulayan Şensöz, "Yıl başından beri en az 37 mülteci hayatını kaybetti" diye belirtti. İltica hakkının koşulsuz olarak tanınması gerektiğini vurgulayan Şensöz, "Irkçılığın asıl sorumlusu hükümet" dedi.

YAPILMASI GEREKENLER AÇIKLANDI

Şensöz, neler yapılması gerektiğini de şöyle sıraladı:

“*Savaştan kaçarak Türkiye sınırına sığınan göçmenler için sınırlar açılmalı, göçmenlerin yaşam ve sığınma hakkına saygı gösterilmelidir.

*Türkiye, Cenevre Mülteci Sözleşmesi’ne koyduğu sınırlamayı kaldırmalı, zulümden kaçan herkese mültecilik statüsü tanınmalıdır.

*Avrupa devletleri, Türkiye’yi sınır bekçisi olarak tutma politikasına son vermeli ve kapılarını göçmenler için açmalıdır.

*Göçmenleri Türkiye’ye hapseden AB-Türkiye arasındaki geri kabul anlaşması iptal edilmelidir.

*Göçmenlerin pazarlık aracı olarak kullanılmasına son verilmeli, hükümet göçmenleri güvensiz geçiş yollarına yönlendirmekten vazgeçmelidir.

*Tüm göçmenlerin beslenme, barınma, sağlık, eğitim, çalışma, serbest dolaşım ve yerleşim hakları tanınmalı, insani ihtiyaçları derhal karşılanmalıdır.

*Hiç kimse nedensiz göçmez, bütün sınırlar açılmalıdır.”