Namibya Soykırımı: Almanya’ya 30 milyar dolarlık tazminat davası açılacak

Güneybatı Afrika ülkesi Namibya’da 1904-1908 yılları arasında Almanya tarafından işlenen soykırımdan dolayı hükümet tarafından on milyarlarca dolarlık tazminat davası açılacak.

The Namibian gazetesi ile AFP ajansının ulaştığı resmi belgelere göre, Namibya Adalet Bakanlığı tarafından Almanya’ya tarihin en büyük tazminat davalarından birinin açılması için hazırlık yapılıyor.

30 MİLYAR DOLAR MADDİ TAZMİNAT TALEP EDİLİYOR

Buna göre, 1904-1908 yılları arasında Herero ve Nama halklarına yönelik gerçekleştirilen soykırım nedeniyle Almanya’dan 30 milyar dolara (28 milar euro) kadar tazminat talep edilmesi planlanıyor.

Haberleri doğrulayan Namibya Adalet Bakanı Sacky Shangala, insan hakları ihlali gerekçesiyle Almanya’ya dava açılmaya hazırlanıldığını söyledi.

19’uncu yüzyılda dönemin Alman İmparatorluğu tarafından sömürgeleştirilen bugünkü Namibya topraklarında 1904-1908 yılları arasında büyük bir soykırım yaşanmıştı. O dönemde Herero ve Nama halklarından on binlerce kişi katledilmişti.

ALMANYA SOYKIRIMI TANIYOR, TAZMİNAT ÖDEMEYİ REDDEDİYOR

2014 yılından bu yana Almanya ile Namibya hükümetleri arasında yapılan görüşmeler sonucunda Alman hükümeti, Namibya’daki katliamları soykırım olarak kabul etmişti. Ancak Almanya soykırımdan zarar gören Namibya halklarına tazminat ödemeyi reddediyor.

Son olarak Perşembe günü New York’ta Namibyalı bir grup tarafından toplu açılan davanın ilk duruşması görülmüştü. Dava dilekçesinde, 1888-1903 yılları arasında Namibya’da yaşayan halkların dörte birinin topraklarının ellerinden alındığı ve Alman yerleşimcilere verildiğine dikkat çekilmişti.