'Newroz ateşi faşizme ve kapitalizme karşı yanıyor'

Parti ve örgütler tarafından yapılan açıklamalarda, Newroz ateşinin işgale, faşizme ve kapitalizme karşı yükseleceği mesajı verildi.

Kongreya Star, bugünkü yazılı açıklamasıyla Newroz'u kutladı. Açıklamada, “Her ev her sokak her köy bir Newroz alanı olmalıdır. Tekrar başta Önder Apo olmak üzere demokratik tüm ulusların Newroz’unu kutluyoruz” denildi.
Mazlum Doğan, Zekiye Alkan, Rehşan Demirel ve Sema Yüce’nin anılarına sahip çıkılacağının vurgulandığı açıklamada, bölgedeki tüm saldırıların kadın öncülüğünde boşa çıkarılacağı kaydedildi.
Kongreya Star, Newroz’un başta Efrîn, Serêkaniyê ve Gire Spî olmak üzere işgal edilen bölgelerin kurtarılmasına vesile olmasını diledi.

YPJ: DEHAKLAR ÖCALAN'IN PERSPEKTİFİYLE YENİLİR

YPJ Genel Komutanlığı da yazılı açıklama yaparak tüm halkların ve direnişçi kadınların Newroz'unu kutladı.
Açıklamada, "İmparatorlukların ve diktatörlerin sonu hep halkların dayanışması ile son bulmuştur. Bu en çok Demirci Kawa destanında kendisini göstermiştir" vurgusunda bulunulan açıklamada, şunlar ifade edildi:
"Dehaqların yenilmesi için herkes Önder Apo’nun perspektifleri doğrultusunda dilini, kimliğini, kültürünü, sokağını savunmalıdır.
Bugün YPJ öncülüğünde onur direnişi veriliyor. Bu yıl Newroz ateşini Ronahi, Zin, Amara, Zilan, Dilovan, Bermal, Hevin ve Aqide Ana'nın ruhu ile yakıyoruz."

KUZEY DOĞU SURİYE KADIN MECİLİSİ: İŞGAL ALTINDAKİ ALANLARA ÖZGÜRLÜK

Kuzey Doğu Suriye Kadın Meclisi:  "Özgürlük meşalesini taşıyan Kürt kadını, direniş yolu takipçisi olmaya devam etmektedir. Suriye krizi ve Rojava Devrimi süresince silah ve kalemle öncü rol oynamıştır.

Serêkaniyê ve Girê Spî’den ve dünya geneline yayılan koronavirüsü salgınından kaynaklı bu yıl kutlanan Newroz hüzünlü karşılanmıştır.

Kuzey ve Doğu Suriye Kadın Meclisi olarak, bütün Ari halkının, Kürt halkının, şehit ailelerinin, özgürlük uğruna mücadele eden direnişçi kadınların ve adalet için canını feda edenlerin  Newroz Bayramı’nı kutluyoruz. Efrîn, Girê Spî, Serêkaniyê ve işgalci Türk devletinin işgali altında olan bütün alanlara özgürlük."

MKP: NEWROZ ATEŞİ KAPİTALİZM VE ZULME KARŞI YANIYOR

Maoist Komünist Parti (MKP), "Newroz ateşi, bu yıl yerküreyi yaşanamaz duruma getiren, her türlü yıkım ve talanın, kader olmayan salgınların müsebbibi kapitalizmin karanlığına karşı mazlum halklar tarafından yakılıyor" dedi.
"Kürt ulusu dörde bölünmüş Kürdistan’ın her bir parçasında ilhak ve işgal karşısında emperyalist politikalara ve yerel işbirlikçi gerici egemen devletlerin katliamlarına, demokratik haklarına yönelik saldırılarına, gittikçe daraltılan gerici kuşatmaya direnerek karşı koyuyor" vurgusunun yapıldığı açıklamada, "Newroz; bu sisteme ve bu sistemin sahibi 'modern' Dehak’lara karşı yakılmış isyan ateşidir" denildi.
Açıklamada, "Kürt halkının zalim Dehak karşısındaki mücadelesini simgeleyen Devrimci Kawa’nın yaktığı, bölge halklarının da isyanıyla-mücadelesiyle birleşerek bugünlere gelen Newroz ateşi, ezilen halkların ve mazlum ulusların isyan ateşi olmaya devam ediyor" ifadeleri kullanıldı.

DKP/BİRLİK: NEWROZ ONURUN GÜNÜDÜR

DKP/Birlik de Newroz açıklamasında şunları kaydetti:
"Newroz; Kürt halkının ulusal kimliği ve onuru için serhildana kalktığı gündür.
Newroz; Kürt halkının yıllar yılı baş eğmez bir mücadeleyle kendi kaderini eline alma mücadelesini keskinleştirdiği gündür.
Newroz; bugün artık, Kürt halkının sadece kendisini hawarlarla ifade etmekten çıktığı, her yerden zafer tilililerini yükselttiği gündür."

İHD: HALKLAR HER YIL YENİDEN DİRİLİYOR!

İnsan Hakları Derneği (İHD), "Newroz 2015 yılından sonra hak ettiği ve özlendiği bayram havasında kutlanamıyor. Bunun nedeni ise 24 Temmuz 2015 tarihinden beri devam eden silahlı çatışma ve bölgesel savaş halidir. Silahlı çatışma ve savaş hali Kürt sorununu çözümsüz bırakmakta, ülkenin giderek otoriterleşerek herkesi baskı rejimi altında yaşamaya zorlamaktadır" dedi.
Açıklamada, "Newroz, dirilişi simgelemektedir. Dolayısıyla ne kadar baskı uygulanırsa uygulansın, baskıya maruz kalan halklar her yıl yeniden dirilmektedir" mesajı verildi.