Newroz ve referandum öncesi çok sayıda gözaltı, tutuklama

AKP/Saray rejimi, Newroz ve referandum yaklaştıkça Türkiye ile Kürdistan'daki siyasi soykırım uygulamalarına hız veriyor. Çok sayıda kentte gözaltı ve tutuklamalar devam etti.

Urfa'da sabaha karşı yapılan ev baskınlarında geçtiğimiz yıllarda katıldıkları etkinlikler ve sosyal medya hesapları gerekçe gösterilen çok sayıda kişi gözaltına alındı. Merkez Haliliye ilçesinde evine yapılan baskınla gözaltına alınanlar arasında HEP, DEP, HADEP, DTP, BDP, HDP gibi Kürt siyasi partilerinde il başkanlığı ve değişik kademelerde görev yapmış Celalettin Erkmen de bulunuyor. 

Gözaltına alınanlardan isimleri öğrenilenler şöyle: Celalettin Erkmen, Barış Annesi İnisiyatifi'nden İmhan Aktaş, DBP İl Yöneticisi Miyaser Korkmaz, 2009 yılı yerel seçimlerinde merkez Eyyübiye ilçesi belediye başkan adayı Şükrü Turgut, Viranşehir DBP İlçe Yöneticisi Mehmet Vural, HDP eski yöneticileri Mustafa Şitil ve İbrahim Şimşek.

AYDIN

Aydın’ın Nazilli, Söke, Kuşadası, Efeler, Köşk, Didim ve Germencik ilçelerinde onlarca eve eş zamanlı baskın yapıldı. Özel harekat polislerinin de eşlik ettiği baskınlarda birçok evin kapıları koç başı ile kırıldı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Aydın İl Eş başkanı Barış Göze ve üniversite öğrencilerinin de bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların sağlık kontrollerinin ardından TEM Şubesi’ne götürüldükleri belirtildi.

ADIYAMAN

Adıyaman merkez ve Kâhta ilçesinde önceki gün evlerine yapılan baskın sonucunda gözaltına alınan 10 kişi emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Sosyal medya paylaşımlarından “Örgüt propagandası yapma” iddiasıyla savcılığa ifade veren 10 kişi tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi. Yılmaz Topaloğlu ve ismi öğrenilemeyen 6 kişi aynı gerekçeyle tutuklanarak Adıyaman E Tipi Kapalı Cezaevine gönderildi. 

MARAŞ

Maraş’ın Pazarcık ilçesinde önceki gün polislerce evine yapılan baskın sonucunda gözaltına alınan Yusuf Çetin emniyetteki işlemlerinin ardından mahkemeye sevk edildi. Sosyal medya paylaşımında “Örgüt propagandası yapma” iddiasıyla savcılığa ifade veren Çetin, tutuklanma talebiyle sevk edildiği mahkemece tutuklandı. Çetin, Maraş E Tipi Kapalı Cezaevi’ne götürüldü. 

Ayrıca aynı operasyonda gözaltına alınan HDP İl Eş Başkanı Mehmet Eren ve parti üyesi Aziz Köşker'in ise, gözaltında tutulmaya devam edildiği kaydedildi.

ANKARA

İhraç edilen eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın Ankara Yüksel Caddesi’nde başlattıkları açlık grevi eylemine dün polis sert saldırdı. 10 kişi darp edilerek gözaltına alındı. Gözaltına alınan 10 kişiden 8’i dün gece geç saatlerde serbest bırakıldı. Gülmen ve Özakça ise, Ankara İl Emniyet Müdürlüğü TEM Şubesi’nde tutulduğu öğrenildi.