Nuran İmir: Bu bir hakikat yürüyüşüdür, asla vazgeçmeyeceğiz

Gemlik Yürüyüşünü değerlendiren HDP Milletvekili Nuran İmir, tecridin kaldırılmasını isteyerek, “Bu bir hakikat yürüyüşüdür ve asla vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecridin kaldırılması ve fiziki özgürlüğünün sağlanması amacıyla Kuzey Kürdistan ve Türkiye’nin birçok kentinde bu pazar günü Gemlik’e doğru yürüyüş yapılacak.

BARIŞ TECRİT EDİLİYOR

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Nuran İmir, ‘Büyük Gemlik Yürüyüşü’ne ilişkin ANF’ye konuştu.

İmralı’da yürütülen tecridin bütün Türkiye cezaevlerine yayıldığını belirten İmir, şunları söyledi: “Her geçen gün cezaevlerinden cenazelerin çıktığı bir ortamda tecritin sadece İmralı ile sınırlı olmadığını, yaşamın her alanına yayıldığını görüyoruz. İmralı’da uygulanan tecrit, bütün Kürt halkına uygulanıyor. Barış tecrit ediliyor. Sayın Öcalan, 23 yıldır Ortadoğu için büyük bir sükunetle barışı dillendiriyor ve mücadele ediyor. AKP-MHP iktidarı da 23 yıldır, Sayın Öcalan’ın barış mücadelesini tecridi derinleştirerek bastırmak istiyor. Yaşatılan bunca kaosun kırılabilmesindeki yol, tecridin kırılmasıdır.”

YENİ SAVAŞ KONSEPTİ

İmir, Türk devletinin savaş konseptiyle ülkeyi çıkmaza soktuğunu şu sözlerle ifade etti: “Barış isteyen, demokrasi isteyen emekçilerden sınır ötesi operasyonlara kadar bütün sesleri bastırmak, sindirmek ve Kürt özgürlük hareketini tasfiye etmek amaçlı yeni bir savaş konseptini devreye soktular. Bu konseptin hayat bulması içinde önce barışın sesi olan sayın Öcalan’ın sesini halka ulaşmaması gerekiyordu. Özellikle 7 Haziran 2015’de seçimleri kaybeden AKP, o günden sonra MHP ile ortaklaşarak ülkeyi savaş politikasıyla yönetmeye çalıştı. Şimdide belki yeni bir seçim kapıda ve bir önceki seçim süreçleri gibi savaş konseptini tırmandıran bir AKP-MHP faşist iktidarını görüyoruz. Kürt düşmanlığı üzerinden, başta İmralı Cezaevinde kalan sayın Öcalan olmak üzere cezaevlerinde uygulanan tecrit, sınır ötesi operasyonlar, partimize yönelik her gün yapılan operasyonlarla kendini var edip ayakta tutmaya çalışıyorlar.”

‘ÜLKEYİ İÇİNDEN ÇIKILMAZ HALE GETİRDİLER’

AKP-MHP iktidarının “bir bütün olarak ülkeyi içinden çıkılamaz hale getirdiğini” belirten İmir, şöyle devam etti: “Büyük bir ekonomik buhrana sürüklediler. Güney Kürdistan ve Rojava’ya yönelik sınır dışı operasyonlarla ve milliyetçiliği örgütleyen ve tetikleyen zemini konsolide etmek uğraşında. Bunun için her türlü kirli hesaplara başvuran bir iktidarla karşı karşıyayız.

Kobanê Kumpas davası, partimizi kapatma davası ya da her gün onlarca parti üyemizin, oy verenlerimizin tutuklanmasıyla yaratılan bu kaos ortamının artık sonuna gelindiğinin onlarda farkında.”

‘BARIŞIN ÖNÜNÜ AÇACAK KİŞİ, ABDULLAH ÖCALAN’DIR’

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın barışın önünü açacak en önemli kişi olduğunun altını çizen İmir,  “Sayın Öcalan’ın çabalarıyla gerçekleşen bir çözüm süreci vardı. Böylesi bir süreçte herkes net olarak görmüştü ki; bu savaşın sona ermesi ve Türkiye’de barışın sağlanmasının önünü açacak bir kişi, bir adım varsa o da sayın Öcalan’dır. Bugün yine tamda tıkanan bir süreçte, kaosun, savaşın orta yerinde eğer İmralı Adası’nın kapısı açılırsa öyledir sürece gitme gücü sayın Öcalan’da mevcuttur. Bu nedenle de sayın Öcalan avukatlarıyla görüşme sağlamalı ve tecrit kaldırılmalıdır. Bu bir hakikat yürüyüşüdür ve asla vazgeçmeyeceğiz” dedi.

KADIN HAREKETİNİN MİMARI

“Sayın Öcalan, kadın hareketinin mimarıdır ve Kürt kadınları ona çok şey borçlu” diye ekleyen HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, şöyle noktaladı: “Onun fiziki koşulları ve tecrit en başta kadınları etkiliyor. Her zaman Sayın Öcalan’ın taleplerinin yaşam bulması için biz kadınlar, mücadele edeceğiz. Savaşı yaratan erkektir, fakat savaşların karşısında duran, durdurabilen kadınlardır. İmralı tecridinin kalkması, biz kadınlar üzerindeki baskının da bitmesi demektir. Yaratılan savaş konsepti, her kesimi, her alanı etkiler ama en çok kadınlar etkilenir. Biz de bunun için yürüyeceğiz ve vazgeçmeyeceğiz.”