Nurcan Bakır, son yolculuğuna uğurlandı

Yaşamına son veren hasta tutsak Nurcan Bakır, doğduğu köyde toprağa verildi.

Açlık grevi eyleminden sonra Gebze Kadın Kapalı Cezaevi’nden Balıkesir Burhaniye Cezaevi’ne sürgün edilen, 28 yıllık tutsak Nurcan Bakır, baskıları protesto amacıyla dün yaşamına son verdi.

Bursa Adli Tıp Morgu'ndan Bakır'ın cenazesini alan ailesi, cenazeyi defnetmek için Mardin Ömerli ilçesi Sulakdere (Hecîya) kırsal mahallesinde bulanan aile mezarlığına getirdi.

POLİS VE JANDARMA BASKISI

Cenazenin mezarlığa götürülmesi sırasında Ömerli ilçe girişinde kontrol noktasında cenaze konvoyunu durduran polisler, araçlarda arama yaparak, gelenleri GBT kontrolünden geçirdi. Kırsal mahalle girişinde ise jandarma tarafından cenaze aracıyla gelen konvoy yeniden durdurularak herkes araçlardan indirildi ve köpeklerle araçlar arandı. Arama sırasında jandarmanın bir kişiye “Leşin cenazesine mi geldin?” diye ağır hakaret etti.

Sulakdere Mahallesi'ne varan cenazeyi onlarca halk karşıladı. Cenazeyi omuzlarında taşıyan kadınlar, zılgıt çekerek "Bijî berrxwedan a Jina" sloganı attı. Kadınlar cenazeyi yıkadıktan sonra yine omuzlarda mezarlığa kadar taşıdı.

'MÜCADELESİ BİZE IŞIK OLACAK'

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin İl Eşbaşkanı Perihan Ağaoğlu, şöyle konuştu:

"Nurcan arkadaş bugün doğduğu, özlem duyduğu topraklara geldi. Bu kadar mücadeleden sonra uğruna direndiği topraklara geldi. Bugün Ortadoğu ve Türkiye'de Kürt halkına nasıl zulümlerin yapıldığını hepimiz biliyoruz. Halk her şeyin farkında. Kürt halkına yaşam alanı tanınmıyor. Bugün bu süreçte ne kimlik ne dil ne de insaniyet tanınmıyor. Kadınlar olarak başımız diktir. Nurcan arkadaşın yaptıkları, küçük yaşta bu mücadeleye adım atması bize ışık olacaktır. Onun yolunu, bıraktığı mirası sonuna kadar devam ettireceğiz."

Aile, taziyeevini Adana'da kuracağını belirtti.