Nuriye ve Semih davasında tutukluluğun devamına karar verildi

Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi açlık grevlerinin 190'ıncı gününde olan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'nın tutukluluklarının devamına karar verdi.

Açlık grevlerinin 190'ıncı gününde olan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'nın ilk duruşması Ankara Adliyesi'nde görüldü. Nuriye ve Semih, mahkemeye getirilmezken, avukatlarının beraat talebini reddeden mahkeme heyeti bir sonraki duruşmanın 28 Eylül günü Sincan Kapalı Cezaevi Duruşma Salonu'nda görülmesine karar verdi. 

Ankara'da açlık grevlerinin 190'ıncı gününde olan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'nın ilk duruşması Ankara Adliyesi 19. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Nuriye ve Semih, duruşmaya güvenlik gerekçesi bahane edilerek getirilmezken, duruşma öncesi adliye çevresi polis barikatıyla tamamen kapatıldı. Adliyeye sadece ana kapıdan girişler yapılırken, duruşmaya HDP ve CHP'li milletvekilleri sendika temsilcileri ve çok sayıda yurttaş katıldı. Duruşma öncesinde adliye önünde toplanan kitleye saldıran polisler çok sayıda kişiyi darp ederek gözaltına aldı. 

Duruşmayı izlemeye gelen büyükelçiliklerden temsilciler içeri alınmazken, salonun önünde bekleyenler ise polislerce adliye dışına çıkarıldı, yaşananları görüntülemek isteyen basın mensuplarına ise polis biber gazı ile müdahale edildi. Mahkeme salonunun  küçük olmasını protesto ettiklerini söyleyen HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu ise avukatların salona girebilmesi için dışarı çıktıklarını belirtti.

Öte yandan adliyeye "Şehitler ölmez, vatan bölünmez" yazılı gözaltı araçları getirilerek provokasyon yaratılmaya çalışıldı. 

Mahkeme savcının mütalaayı okuması ile başladı.  Savcı,Nuriye ve Semih'in savunma yapmadıkları gerekçesiyle tutukluluk halinin devamını talep etti. Duruşmada tutuksuz yargılanan Acun Karadağ da avukatlarının saldırıya uğrayarak savunma haklarının gasp edildiğini söyleyerek savunma yapmayı reddetti.  

Savunma yapan avukat Murat Yılmaz, Nuriye ve Semih'e dün cezaevinde mahkemeye götürülmeyeceğine dair tutanak imzalatıldığını ve bunun bilgilendirilmesinin avukatlarına yapılmadığını belirtti.  Murat, Nuriye ve Semih'in mahkemeye getirilmemelerinin nedeninin görülmelerini engellemek olduğunu söyleyerek beraatlarını talep etti. 

Ardından söz alan avukat Betül Vangölü Kozağaçlı, Nuriye ve Semih'in avukatlarının gözaltında olduğunu hatırlatarak, "Avukat arkadaşlarım gözaltında fakat biz buradayız, olacağız" dedi. Betül, Yüksel'de başlayan direnişin etkisini ve bugüne nasıl gelindiğine dikkat çekerek, "KHK'lar ve OHAL üzerinden bedelleri ödettirilmeye çalışılıyor. Tüm bu saldırılara direnenler var itiraz edenler var. Bu kadar insanı bir araya getiren Nuriye ve Semih'in haklı ve meşru talepleri. Nuriye ve Semih tutuklu. İşlerini istedikleri için açlık grevi kararı aldılar. Sesleri tüm dünyada duyuldu.  Nuriye ve Semih'in buraya getirilmemesinin nedeni 'yiyorlar' yalanlarının ortaya çıkmasıdır. Açlık grevi bir örgüt eylemi değildir, örgütlerden çok önce de vardır" dedi. 

Ardından bir çok ilden gelen Baro Başkanları Nuriye ve Semih için savunma yaptı. Avukatlar Nuriye ve Semih'in haksızlığa uğradıkları için biat etmediğini ve bu sebeple özel olarak hedef seçildiklerini belirtti. Avukatlar vicdan ile karar verilmesi gerektiğine vurgu yaptı. 

Mahkeme heyeti avukatların beraat talebini redderek, duruşmayı 28 Eylül'de Sincan Kapalı Cezaevi Durşma Salonu'nda görülmesine karar verdi. 

Öte yandan darp edilerek gözaltına alınan Ertuğrul Çağlayan yüzüne ve kafasına aldığı darp yüzünden beyin kanaması geçirirken, gözaltına alınan 50'den fazla kişinin emniyetteki işlemlerinin ise devam ettiği öğrenildi.