Oduncu ve Özkan'ın durumu ağır: Yaşamları tehlikede

Hasta tutsaklar Zerdeşt Oduncu ve Mehmet Emin Özkan’ın durumunun ağır olduğuna dikkat çekildi. HDP Milletvekili Fatma Kurtulan da Aysel Tuğluk'u ziyaret etti.

Hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek amacıyla her hafta gerçekleştirilen “F Oturumu” eylemi, 531’inci haftasında İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi binası önünde yapıldı. Bu haftaki eylemde, Antalya S Tipi Cezaevi’nde tutulan ağır hasta tutsak  Zerdeşt Oduncu’nun durumuna değinildi.

İHD üyesi Taylan Bekin, yanık nedeniyle Oduncu’nun  vücudunda derin yaralar açıldığını ve iyileşmediği için akciğerinde ciddi rahatsızlıklar geliştiğini belirtti. Aşırı derecede kilo kaybeden Oduncu’nun yanı sıra geçmeyen boyun tutulması ve hafıza kaybı yaşadığını söyleyen Bekin, bakıma ihtiyacı olmasına rağmen tek başına tutulduğunu aktardı. Bekin, “2014’ten beri cezaevinde tutulan Zerdeşt Oduncu’nun, Tekirdağ F Tipi Hapishanesi’ndeki bir olayda vücudunun dörtte üçünde ağır yanıklar oluştu. Durumu ağır olmasına rağmen yanık ünitesi olmayan Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne yatırıldı. Burada gerekli tedavi sağlanmadığından vücudu aşırı su topladı, yaraları iltihaplanmasına rağmen daha tedavisi bitmeden hastaneden çıkartıldı ve İstanbul Maltepe 1 Nolu L Tipi Hapishanesi’ne sevk edildi. Ancak burada da yeterli tedavi uygulanmadı. Günde en az 3 kez pansuman yapılması gerekirken hastaneye götürülmedi, tüm bakım ve temizliği koğuş arkadaşları tarafından yapıldı” diye belirtti.
 
Oduncu’nun yaşadığı sağlık sorunlarına rağmen kısa bir süre önce Antalya S Tipi Kapalı Cezaevi’ne sevk edildiğini ve burada tek kişilik hücreye konulduğunu dile getiren Bekin, anne Oduncu’nun maddi yetersizlikler nedeniyle oğlunu ancak 3 yıldan sonra 5 Mayıs’ta Antalya’da görebildiğini söyledi, "Zerdeşt, cezaevi koşullarında tedavi edilmemektedir. Bu da sağlık ve yaşam hakkını tehdit etmektedir" diye ekledi.

ANKARA
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 403’üncü haftasında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde buluştu. “Tedavi haktır engellenemez, hasta mahpuslar serbest bırakılsın” pankartının açıldığı eylemde konuşan İHD Ankara Şube Yönetim Kurulu Üyesi İhsan Seylan, Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan ağır hasta tutsak Mehmet Emin Özkan’ın durumunu aktardı.
 
Özkan’ın, 83 yaşında ve 26 yıldır hukuksuz bir şekilde cezaevinde tutulduğunu aktaran Seylan, “1996 yılında Mersin’de başına geleceklerden habersiz bir şekilde gözaltına alınmış ve 12 gün boyunca işkenceye maruz kalmıştır. Ağır hastalıkları, o zaman gördüğü ağır işkencelerden dolayı başlamıştır. Adil olmayan yargılama sonucunda, 1999 yılında delilsiz bir şekilde müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Yargılandığı olayın zaman aşımına 1 gün kala, 2 asker hakkında dava açıldı. Özkan’ın avukatları tarafından tekrar yargılanma talebinde bulunulmuş bu talep 2014 yılında kabul edilmiş ancak aradan geçen 7 yıla rağmen hala sonuçlandırılmamıştır” dedi.
 
Özkan’ın, yaşamını tek başına idame ettiremediği, yürümekte ve konuşmakta zorlandığı için oğlunun desteğiyle yaşamaya çalıştığını aktaran Seylan, "Özkan’ın hâlâ ve ısrarla hapishanede tutulması bir yaşam hakkı ihlalidir” diye vurguladı.

AYSEL TUĞLUK'A ZİYARET
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan, Kandıra F Tipi Cezaevi'nde tutulan ağır hasta tutsak Siyasetçi Aysel Tuğluk'u ziyaret etti.  Ziyaret sonrası Twitter hesabından açıklama yapan Kurtulan, "Aysel Tuğluk’un kız kardeşleri, yol arkadaşları sevgili kadınlar, Aysel’i bugün ziyaret ettik. Sizlerden çok mektup alıyormuş. Koğuş arkadaşları ona okuyormuş. ‘Kadınlara selam söyledi” ifadelerini kullandı.